Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Structure and surface properties of chitosan/PEO/gelatin nanofibrous membrane

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F16%3A00462881" target="_blank" >RIV/61388971:_____/16:00462881 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/44555601:13440/16:43887728

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10965-015-0906-0" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s10965-015-0906-0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10965-015-0906-0" target="_blank" >10.1007/s10965-015-0906-0</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Structure and surface properties of chitosan/PEO/gelatin nanofibrous membrane

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Present paper deals with the effect of gelatin on the structure, phase composition, and morphology of the electrospun chitosan/PEO nanofibers. Special attention is paid to the surface chemistry, surface structure and surface morphology of nanocomposite fibers, as these parameters are crucial for biomedical applications and for eventual subsequent surface modification. Gelatin prevents the crystallization of PEO and chitosan and has significant effect on the surface properties of chitosan/PEO/gelatin nanofibers, especially after the cross-linking. During the heating at 130 °C, gelatin appears on the surface of the nanofibers, what results in a large amount of the surface cracks, as well as in the dramatic changes of the surface chemistry and consequently surface adhesion properties. In addition, we observe regions with a continuous gelatin layer between fibers after the cross-linking, what leads to a significant decrease of the porosity of the nanofiber textile.

  • Název v anglickém jazyce

    Structure and surface properties of chitosan/PEO/gelatin nanofibrous membrane

  • Popis výsledku anglicky

    Present paper deals with the effect of gelatin on the structure, phase composition, and morphology of the electrospun chitosan/PEO nanofibers. Special attention is paid to the surface chemistry, surface structure and surface morphology of nanocomposite fibers, as these parameters are crucial for biomedical applications and for eventual subsequent surface modification. Gelatin prevents the crystallization of PEO and chitosan and has significant effect on the surface properties of chitosan/PEO/gelatin nanofibers, especially after the cross-linking. During the heating at 130 °C, gelatin appears on the surface of the nanofibers, what results in a large amount of the surface cracks, as well as in the dramatic changes of the surface chemistry and consequently surface adhesion properties. In addition, we observe regions with a continuous gelatin layer between fibers after the cross-linking, what leads to a significant decrease of the porosity of the nanofiber textile.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1509" target="_blank" >LO1509: Pražská infrastruktura pro strukturní biologii a metabolomiku II</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Polymer Research

  • ISSN

    1022-9760

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000391683800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84953746807