Současný pohled na střevní mikrobiotu a možnosti její manipulace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F18%3A00500097" target="_blank" >RIV/61388971:_____/18:00500097 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Současný pohled na střevní mikrobiotu a možnosti její manipulace
Popis výsledku v původním jazyce
Střevní mikrobiota vytváří s hostitelem symbiotický vztah a hraje významnou úlophu ve vývoji řady fyziologických mechanismů. Výrazné změny ve složení mikrobioty (dysbioza) vedou k narušení interakce s hostitelem a přispívají k vývoji zánětlivých, autoimunitních i nádorových chorob. Cílem výzkumu je najít přístupy, kterými bude možné cíleně ovlivnit složení a funkci mikrobioty.
Název v anglickém jazyce
nCurrent view of intestinal microbiota and possibilities of manipulation
Popis výsledku anglicky
The intestinal microbiota creates a symbiotic relationship with the host and plays a significant role in the development of a number of physiological mechanisms. Significant changes in the composition of the microbiota (dysbiosis) lead to disruption of the interaction with the host and contribute to the development of inflammatory, autoimmune and tumor diseases. The aim of the research is to find approaches that will be able to influence the composition and function of the microbiota.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Bakterie mléčného kvašení, probiotika a fermentované mléčné výrobky
ISBN
978-80-88019-34-3
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
10-15
Počet stran knihy
44
Název nakladatele
Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—