Flavonols and Flavones
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F21%3A00543899" target="_blank" >RIV/61388971:_____/21:00543899 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.wiley.com/en-us/Dietary+Polyphenols%3A+Metabolism+and+Health+Effects-p-9781119563723" target="_blank" >https://www.wiley.com/en-us/Dietary+Polyphenols%3A+Metabolism+and+Health+Effects-p-9781119563723</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Flavonols and Flavones
Popis výsledku v původním jazyce
Flavone and flavonol glycosides are one of the largest classes of flavonoid with over 2000 known structures. Both groups share a 2-phenyl-chrome-4-one backbone, composed of a three-ring skeleton structure (C6-C3-C6) with two benzene rings (A- and B- ring) and an oxygen-containing ring with a C2-C3 double bond (C-ring). Flavonols are 3-hydroxyflavones (3-hydroxy-2-phenylchromen-4-one), and the most studied flavonols are quercetin, kaempferol, and myricetin. They all have a hydroxyl group at C-5, C-7, and C-4′ but they differ in the hydroxylation pattern of the ring B. Onions, kale, lettuce, tomatoes, apples, grapes, and berries are rich sources of flavonols. Apart from fruits and vegetables, tea and red wine are also common sources of flavonols.
Název v anglickém jazyce
Flavonols and Flavones
Popis výsledku anglicky
Flavone and flavonol glycosides are one of the largest classes of flavonoid with over 2000 known structures. Both groups share a 2-phenyl-chrome-4-one backbone, composed of a three-ring skeleton structure (C6-C3-C6) with two benzene rings (A- and B- ring) and an oxygen-containing ring with a C2-C3 double bond (C-ring). Flavonols are 3-hydroxyflavones (3-hydroxy-2-phenylchromen-4-one), and the most studied flavonols are quercetin, kaempferol, and myricetin. They all have a hydroxyl group at C-5, C-7, and C-4′ but they differ in the hydroxylation pattern of the ring B. Onions, kale, lettuce, tomatoes, apples, grapes, and berries are rich sources of flavonols. Apart from fruits and vegetables, tea and red wine are also common sources of flavonols.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LTC19039" target="_blank" >LTC19039: Gastrointestinální přeměny polyfenolových léčiv</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Dietary Polyphenols: Metabolism and Health Effects
ISBN
978-1-119-56372-3
Počet stran výsledku
36
Strana od-do
163-198
Počet stran knihy
560
Název nakladatele
John Willey and Sons Inc.
Místo vydání
Hoboken, New Jersey
Kód UT WoS kapitoly
—