Very long chain fatty acids
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F22%3A00559645" target="_blank" >RIV/61388971:_____/22:00559645 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985939:_____/22:00559645 RIV/60193697:_____/22:N0000022
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782722000352?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782722000352?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.plipres.2022.101180" target="_blank" >10.1016/j.plipres.2022.101180</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Very long chain fatty acids
Popis výsledku v původním jazyce
Very long chain fatty acids (VLCFAs) are important components of various lipid classes in most organisms, from bacteria to higher plants and mammals, including humans. VLCFAs, or very long chain polyunsaturated fatty acids (VLCPUFAs), can be defined as fatty acids with 23 or more carbon atoms in the molecule. The main emphasis in this review is on the analysis of these acids, including obtaining standards from natural sources or their synthesis. Furthermore, the occurrence and analysis of these compounds in both lower (bacteria, invertebrates) and higher organisms (flowering plants or mammals) are discussed in detail. Attention is paid to their biosynthesis, especially the elongation of very long chain fatty acids protein (ELOVL4). This review deals with papers describing these very interesting compounds, whose chemical, biochemical and biological properties have not been fully explored.
Název v anglickém jazyce
Very long chain fatty acids
Popis výsledku anglicky
Very long chain fatty acids (VLCFAs) are important components of various lipid classes in most organisms, from bacteria to higher plants and mammals, including humans. VLCFAs, or very long chain polyunsaturated fatty acids (VLCPUFAs), can be defined as fatty acids with 23 or more carbon atoms in the molecule. The main emphasis in this review is on the analysis of these acids, including obtaining standards from natural sources or their synthesis. Furthermore, the occurrence and analysis of these compounds in both lower (bacteria, invertebrates) and higher organisms (flowering plants or mammals) are discussed in detail. Attention is paid to their biosynthesis, especially the elongation of very long chain fatty acids protein (ELOVL4). This review deals with papers describing these very interesting compounds, whose chemical, biochemical and biological properties have not been fully explored.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA21-07247S" target="_blank" >GA21-07247S: Recyklace nekromasy arbuskulárních mykorrhizních hub v půdě - mechanismy a funkce</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Progress in Lipid Research
ISSN
0163-7827
e-ISSN
1873-2194
Svazek periodika
87
Číslo periodika v rámci svazku
JUL 2022
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
101180
Kód UT WoS článku
000830504400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85134184641