Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modulation of global stability, ligand binding and catalytic properties of trypsin by anions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F22%3A00565456" target="_blank" >RIV/61388971:_____/22:00565456 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12310/22:43905988

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301462222000989?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301462222000989?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.bpc.2022.106856" target="_blank" >10.1016/j.bpc.2022.106856</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Modulation of global stability, ligand binding and catalytic properties of trypsin by anions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Specific salts effect is well-known on stability and solubility of proteins, however, relatively limited knowledge is known regarding the effect on catalytic properties of enzymes. Here, we examined the effect of four sodium anions on thermal stability and catalytic properties of trypsin and binding of the fluorescent probe, p-aminobenzamidine (PAB), to the enzyme. We show that the specific anions effect on trypsin properties agrees with the localization of the anions in the Hofmeister series. Thermal stability of trypsin, Tm, the affinity of the fluorescent probe to the binding site, Kd, and the rate constant, kcat, of trypsin-catalyzed hydrolysis of the substrate N-benzoyl-L-arginine ethyl ester (BAEE) increase with increasing kosmotropic character of anions in the order: perchlorate<bromide<chloride<sulfate, while the value of Michaelis constant, KM, decreases. Correlations between the values of Tm, Kd for PAB, kcat, and KM for BAEE in the presence of 1 M studied salts suggest interrelation among these parameters of the enzyme. Global stabilization as well as increased rigidity of trypsin is accompanied by strengthening of interaction with fluorescent probe PAB and in accordance with decreasing values of KM for the substrate BAEE. Strong correlations between parameters characterizing the trypsin properties with the charge densities of anions clearly indicate direct electrostatic interaction as a basis of the specific anion effect on the conformational and functional properties of the enzyme.

  • Název v anglickém jazyce

    Modulation of global stability, ligand binding and catalytic properties of trypsin by anions

  • Popis výsledku anglicky

    Specific salts effect is well-known on stability and solubility of proteins, however, relatively limited knowledge is known regarding the effect on catalytic properties of enzymes. Here, we examined the effect of four sodium anions on thermal stability and catalytic properties of trypsin and binding of the fluorescent probe, p-aminobenzamidine (PAB), to the enzyme. We show that the specific anions effect on trypsin properties agrees with the localization of the anions in the Hofmeister series. Thermal stability of trypsin, Tm, the affinity of the fluorescent probe to the binding site, Kd, and the rate constant, kcat, of trypsin-catalyzed hydrolysis of the substrate N-benzoyl-L-arginine ethyl ester (BAEE) increase with increasing kosmotropic character of anions in the order: perchlorate<bromide<chloride<sulfate, while the value of Michaelis constant, KM, decreases. Correlations between the values of Tm, Kd for PAB, kcat, and KM for BAEE in the presence of 1 M studied salts suggest interrelation among these parameters of the enzyme. Global stabilization as well as increased rigidity of trypsin is accompanied by strengthening of interaction with fluorescent probe PAB and in accordance with decreasing values of KM for the substrate BAEE. Strong correlations between parameters characterizing the trypsin properties with the charge densities of anions clearly indicate direct electrostatic interaction as a basis of the specific anion effect on the conformational and functional properties of the enzyme.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10610 - Biophysics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA21-15936S" target="_blank" >GA21-15936S: Vliv shlukování makromolekul na strukturu a kinetiku enzymů</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biophysical Chemistry

  • ISSN

    0301-4622

  • e-ISSN

    1873-4200

  • Svazek periodika

    288

  • Číslo periodika v rámci svazku

    September 2022

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    106856

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85134602630