Postproline Cleaving Enzymes also Show Specificity to Reduced Cysteine
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F24%3A00602578" target="_blank" >RIV/61388971:_____/24:00602578 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:90242/24:00139174 RIV/00216208:11310/24:10489597
Výsledek na webu
<a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.analchem.4c04277" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.analchem.4c04277</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.analchem.4c04277" target="_blank" >10.1021/acs.analchem.4c04277</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Postproline Cleaving Enzymes also Show Specificity to Reduced Cysteine
Popis výsledku v původním jazyce
In proteomics, postproline cleaving enzymes (PPCEs), such as Aspergillus niger prolyl endopeptidase (AnPEP) and neprosin, complement proteolytic tools because proline is a stop site for many proteases. But while aiming at using AnPEP in online proteolysis, we found that this enzyme also displayed specificity to reduced cysteine. By LC-MS/MS, we systematically analyzed AnPEP sources and conditions that could affect this cleavage preference. Postcysteine cleavage was blocked by cysteine modifications, including disulfide bond formation, oxidation, and alkylation. The last modification explains why this activity has remained undetected so far. In the same experimental paradigm, neprosin mimicked this cleavage specificity. Based on these findings, PPCEs cleavage preferences should be redefined from post-Pro/Ala to post-Pro/Ala/Cys. Moreover, this evidence demands reconsidering PPCEs applications, whether cleaving Cys-rich proteins or assessing Cys status in proteins, and calls for revisiting the proposed enzymatic mechanism of these proteases.
Název v anglickém jazyce
Postproline Cleaving Enzymes also Show Specificity to Reduced Cysteine
Popis výsledku anglicky
In proteomics, postproline cleaving enzymes (PPCEs), such as Aspergillus niger prolyl endopeptidase (AnPEP) and neprosin, complement proteolytic tools because proline is a stop site for many proteases. But while aiming at using AnPEP in online proteolysis, we found that this enzyme also displayed specificity to reduced cysteine. By LC-MS/MS, we systematically analyzed AnPEP sources and conditions that could affect this cleavage preference. Postcysteine cleavage was blocked by cysteine modifications, including disulfide bond formation, oxidation, and alkylation. The last modification explains why this activity has remained undetected so far. In the same experimental paradigm, neprosin mimicked this cleavage specificity. Based on these findings, PPCEs cleavage preferences should be redefined from post-Pro/Ala to post-Pro/Ala/Cys. Moreover, this evidence demands reconsidering PPCEs applications, whether cleaving Cys-rich proteins or assessing Cys status in proteins, and calls for revisiting the proposed enzymatic mechanism of these proteases.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Analytical Chemistry
ISSN
0003-2700
e-ISSN
1520-6882
Svazek periodika
96
Číslo periodika v rámci svazku
48
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
19084-19092
Kód UT WoS článku
001358996800001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85209652247