Use of emanation thermal analysis and evolved gas analysis in thermal study of zinc(II) benzoate complex compounds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388980%3A_____%2F09%3A00357514" target="_blank" >RIV/61388980:_____/09:00357514 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/46356088:_____/09:#0001092
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Use of emanation thermal analysis and evolved gas analysis in thermal study of zinc(II) benzoate complex compounds
Popis výsledku v původním jazyce
Thermal behaviours of three zinc(II) benzoate complex compounds (two new with caffeine and urea), namely Zn(C6H5COO)(2), Zn(C6H5COO)(2)center dot caf(2), Zn(C6H5COO)(2)center dot u(2), were characterized by using thermogravimetry (TG/DTG), differential thermal analysis (DTA), evolved gas analysis (EGA) with mass spectrometry (MS) detection and emanation thermal analysis (ETA). Temperature intervals of the stability of the compounds as well as the mechanisms of their thermal degradation were determined.From TG and DTA results it followed that the oxidative degradation of urea with CO2 or caffeine with CO2 from the investigated Zn(II) benzoate complex compounds takes place as the first step of their thermal degradation. In the second step of thermal degradation diphenylketone was release. The evolved gas analysis has been used to determine intermediate products of thermal degradation and temperature ranges of their evolution from the samples.
Název v anglickém jazyce
Use of emanation thermal analysis and evolved gas analysis in thermal study of zinc(II) benzoate complex compounds
Popis výsledku anglicky
Thermal behaviours of three zinc(II) benzoate complex compounds (two new with caffeine and urea), namely Zn(C6H5COO)(2), Zn(C6H5COO)(2)center dot caf(2), Zn(C6H5COO)(2)center dot u(2), were characterized by using thermogravimetry (TG/DTG), differential thermal analysis (DTA), evolved gas analysis (EGA) with mass spectrometry (MS) detection and emanation thermal analysis (ETA). Temperature intervals of the stability of the compounds as well as the mechanisms of their thermal degradation were determined.From TG and DTA results it followed that the oxidative degradation of urea with CO2 or caffeine with CO2 from the investigated Zn(II) benzoate complex compounds takes place as the first step of their thermal degradation. In the second step of thermal degradation diphenylketone was release. The evolved gas analysis has been used to determine intermediate products of thermal degradation and temperature ranges of their evolution from the samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CA - Anorganická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LA%20292" target="_blank" >LA 292: Členství ve výboru ESTAC</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry
ISSN
1388-6150
e-ISSN
—
Svazek periodika
98
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000272800700024
EID výsledku v databázi Scopus
—