Condensation and cavitation in water and water mixtures.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388998%3A_____%2F03%3A51030055" target="_blank" >RIV/61388998:_____/03:51030055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Condensation and cavitation in water and water mixtures.
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this investigation is to reconsider the classical theory of homogeneous condensation and bubble nucleation by using real properties of fluids and non-equilibrium (dissipative) effects. To find out the influence of a chemical composition on thesurface tension and consequently on the nucleation work and further to elucidate how the nucleation barrier is affected by the irreversible processes on the bubble surface the theoretical analysis is used. Both these effects are important for the nucleation and it is shown that they can increase (for condensation) and decrease (for boiling and cavitation) the nucleation work. The developed theory is suitable both for pure substances and for their mixtures. The emphasis is laid to the water condensation, boiling and cavitation.
Název v anglickém jazyce
Condensation and cavitation in water and water mixtures.
Popis výsledku anglicky
The aim of this investigation is to reconsider the classical theory of homogeneous condensation and bubble nucleation by using real properties of fluids and non-equilibrium (dissipative) effects. To find out the influence of a chemical composition on thesurface tension and consequently on the nucleation work and further to elucidate how the nucleation barrier is affected by the irreversible processes on the bubble surface the theoretical analysis is used. Both these effects are important for the nucleation and it is shown that they can increase (for condensation) and decrease (for boiling and cavitation) the nucleation work. The developed theory is suitable both for pure substances and for their mixtures. The emphasis is laid to the water condensation, boiling and cavitation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BJ - Termodynamika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archives of Thermodynamics
ISSN
1231-0956
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
3-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—