Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Condensation and cavitation in water and water mixtures.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388998%3A_____%2F03%3A51030055" target="_blank" >RIV/61388998:_____/03:51030055 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Condensation and cavitation in water and water mixtures.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this investigation is to reconsider the classical theory of homogeneous condensation and bubble nucleation by using real properties of fluids and non-equilibrium (dissipative) effects. To find out the influence of a chemical composition on thesurface tension and consequently on the nucleation work and further to elucidate how the nucleation barrier is affected by the irreversible processes on the bubble surface the theoretical analysis is used. Both these effects are important for the nucleation and it is shown that they can increase (for condensation) and decrease (for boiling and cavitation) the nucleation work. The developed theory is suitable both for pure substances and for their mixtures. The emphasis is laid to the water condensation, boiling and cavitation.

  • Název v anglickém jazyce

    Condensation and cavitation in water and water mixtures.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this investigation is to reconsider the classical theory of homogeneous condensation and bubble nucleation by using real properties of fluids and non-equilibrium (dissipative) effects. To find out the influence of a chemical composition on thesurface tension and consequently on the nucleation work and further to elucidate how the nucleation barrier is affected by the irreversible processes on the bubble surface the theoretical analysis is used. Both these effects are important for the nucleation and it is shown that they can increase (for condensation) and decrease (for boiling and cavitation) the nucleation work. The developed theory is suitable both for pure substances and for their mixtures. The emphasis is laid to the water condensation, boiling and cavitation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BJ - Termodynamika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Archives of Thermodynamics

  • ISSN

    1231-0956

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    3-16

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus