Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení jódu v potravinách konzumovaných v Libyi s použitím instrumentální a radiochemické neutronové aktavační analýzy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F06%3A00078918" target="_blank" >RIV/61389005:_____/06:00078918 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of iodine in foodstuffs consumed in Libya using instrumental and radiochemical neutro activation analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Iodine was determined in foodstuffs consumed in Libya employing two modes of NAA.The first mode was instrumental using short-time irradiation with epithermal neutrons behind a Cd shield(EINAA). The other mode utilized shor-time irradiation with the reactor-pile neutrons followed by radiochemical separation (RNAA). The radiochemical separation procedure was based on the alkaline-oxidative fusion of samples and extraction of elemental iodine into chloroform. Separation yield determined using the radiotracer131 I was within the range of 90 to 95%. For guality control purposes,standard reference materials were analyzed in both modes employed.Using RNAA, a decection limit of ~1 ng g -1 could be obtained indicating superiority of the method in measuring ultra-trace levels of iodine. On the other hand, more than one order of magnitude higher detection limit did not allow sufficiently accurate determination of iodine in Libyan foodstuffs using EINAA.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of iodine in foodstuffs consumed in Libya using instrumental and radiochemical neutro activation analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Iodine was determined in foodstuffs consumed in Libya employing two modes of NAA.The first mode was instrumental using short-time irradiation with epithermal neutrons behind a Cd shield(EINAA). The other mode utilized shor-time irradiation with the reactor-pile neutrons followed by radiochemical separation (RNAA). The radiochemical separation procedure was based on the alkaline-oxidative fusion of samples and extraction of elemental iodine into chloroform. Separation yield determined using the radiotracer131 I was within the range of 90 to 95%. For guality control purposes,standard reference materials were analyzed in both modes employed.Using RNAA, a decection limit of ~1 ng g -1 could be obtained indicating superiority of the method in measuring ultra-trace levels of iodine. On the other hand, more than one order of magnitude higher detection limit did not allow sufficiently accurate determination of iodine in Libyan foodstuffs using EINAA.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czechoslovak Journal of Physics

  • ISSN

    0011-4626

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    -

  • Číslo periodika v rámci svazku

    56

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    159-163

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus