Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

NEW PROPERTIES OF z-SCALING: FLAVOR INDEPENDENCE AND SATURATION AT LOW z

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F09%3A00329637" target="_blank" >RIV/61389005:_____/09:00329637 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    NEW PROPERTIES OF z-SCALING: FLAVOR INDEPENDENCE AND SATURATION AT LOW z

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Experimental data on inclusive cross-sections of particles produced in high energy proton -(anti)proton collisions at ISR, RHIC and Tevatron are analyzed in the framework of z-scaling. New features of the scaling function. psi(z) are established. These are flavor independence of.(z) including particles with heavy flavor content and saturation at low z. The flavor independence means that the shape of the scaling function.(z) is the same for different hadron species. The saturation corresponds to flattening of.(z) for z < 0.1. Relations of model parameters used in data z-presentation with some thermodynamical quantities (entropy, specific heat, temperature) are discussed. It is shown that behavior of the particle spectra at low z is controlled by a parameter c interpreted as a specific heat of the created medium associated with production of the inclusive particle.

  • Název v anglickém jazyce

    NEW PROPERTIES OF z-SCALING: FLAVOR INDEPENDENCE AND SATURATION AT LOW z

  • Popis výsledku anglicky

    Experimental data on inclusive cross-sections of particles produced in high energy proton -(anti)proton collisions at ISR, RHIC and Tevatron are analyzed in the framework of z-scaling. New features of the scaling function. psi(z) are established. These are flavor independence of.(z) including particles with heavy flavor content and saturation at low z. The flavor independence means that the shape of the scaling function.(z) is the same for different hadron species. The saturation corresponds to flattening of.(z) for z < 0.1. Relations of model parameters used in data z-presentation with some thermodynamical quantities (entropy, specific heat, temperature) are discussed. It is shown that behavior of the particle spectra at low z is controlled by a parameter c interpreted as a specific heat of the created medium associated with production of the inclusive particle.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BE - Teoretická fyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA202%2F07%2F0079" target="_blank" >GA202/07/0079: Studium jádro-jaderných a proton-protonových srážek na RHIC</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Modern Physics. A

  • ISSN

    0217-751X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    SG - Singapurská republika

  • Počet stran výsledku

    26

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000264555700006

  • EID výsledku v databázi Scopus