Improving iodine homogeneity in NIST SRM 1548a Typical Diet by cryogenic grinding
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F15%3A00445105" target="_blank" >RIV/61389005:_____/15:00445105 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00769-015-1134-3" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00769-015-1134-3</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00769-015-1134-3" target="_blank" >10.1007/s00769-015-1134-3</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Improving iodine homogeneity in NIST SRM 1548a Typical Diet by cryogenic grinding
Popis výsledku v původním jazyce
NIST SRM 1548a Typical Diet has a certified iodine mass fraction value of 0.759 mg kg(-1), with a rather large expanded uncertainty (relative value 13.6 %). This might be due to the iodine inhomogeneous distribution in the pooled food material. We have proven that cryogenic grinding of NIST SRM 1548a (at the temperature of liquid nitrogen) yields a free-flowing material, with the standard deviation due to a random inhomogeneity that is lower (by a factor of 3) compared with the original material. We have also proven that no change in the certified iodine value and no contamination with other elements present (even at the sub-A mu g kg(-1) level) occurred during the cryogenic grinding process. Thus, we have obtained a quality control material that setsup more stringent requirements on the validation and quality control procedures of the measurement of iodine mass fraction in complex food matrices.
Název v anglickém jazyce
Improving iodine homogeneity in NIST SRM 1548a Typical Diet by cryogenic grinding
Popis výsledku anglicky
NIST SRM 1548a Typical Diet has a certified iodine mass fraction value of 0.759 mg kg(-1), with a rather large expanded uncertainty (relative value 13.6 %). This might be due to the iodine inhomogeneous distribution in the pooled food material. We have proven that cryogenic grinding of NIST SRM 1548a (at the temperature of liquid nitrogen) yields a free-flowing material, with the standard deviation due to a random inhomogeneity that is lower (by a factor of 3) compared with the original material. We have also proven that no change in the certified iodine value and no contamination with other elements present (even at the sub-A mu g kg(-1) level) occurred during the cryogenic grinding process. Thus, we have obtained a quality control material that setsup more stringent requirements on the validation and quality control procedures of the measurement of iodine mass fraction in complex food matrices.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Accreditation and Quality Assurance
ISSN
0949-1775
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
189-194
Kód UT WoS článku
000355207700004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84929943475