Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Improving iodine homogeneity in NIST SRM 1548a Typical Diet by cryogenic grinding

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F15%3A00445105" target="_blank" >RIV/61389005:_____/15:00445105 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00769-015-1134-3" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00769-015-1134-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00769-015-1134-3" target="_blank" >10.1007/s00769-015-1134-3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Improving iodine homogeneity in NIST SRM 1548a Typical Diet by cryogenic grinding

  • Popis výsledku v původním jazyce

    NIST SRM 1548a Typical Diet has a certified iodine mass fraction value of 0.759 mg kg(-1), with a rather large expanded uncertainty (relative value 13.6 %). This might be due to the iodine inhomogeneous distribution in the pooled food material. We have proven that cryogenic grinding of NIST SRM 1548a (at the temperature of liquid nitrogen) yields a free-flowing material, with the standard deviation due to a random inhomogeneity that is lower (by a factor of 3) compared with the original material. We have also proven that no change in the certified iodine value and no contamination with other elements present (even at the sub-A mu g kg(-1) level) occurred during the cryogenic grinding process. Thus, we have obtained a quality control material that setsup more stringent requirements on the validation and quality control procedures of the measurement of iodine mass fraction in complex food matrices.

  • Název v anglickém jazyce

    Improving iodine homogeneity in NIST SRM 1548a Typical Diet by cryogenic grinding

  • Popis výsledku anglicky

    NIST SRM 1548a Typical Diet has a certified iodine mass fraction value of 0.759 mg kg(-1), with a rather large expanded uncertainty (relative value 13.6 %). This might be due to the iodine inhomogeneous distribution in the pooled food material. We have proven that cryogenic grinding of NIST SRM 1548a (at the temperature of liquid nitrogen) yields a free-flowing material, with the standard deviation due to a random inhomogeneity that is lower (by a factor of 3) compared with the original material. We have also proven that no change in the certified iodine value and no contamination with other elements present (even at the sub-A mu g kg(-1) level) occurred during the cryogenic grinding process. Thus, we have obtained a quality control material that setsup more stringent requirements on the validation and quality control procedures of the measurement of iodine mass fraction in complex food matrices.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Accreditation and Quality Assurance

  • ISSN

    0949-1775

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    189-194

  • Kód UT WoS článku

    000355207700004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84929943475