Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Synthesis, biological and physicochemical properties of Zinc(II) salicylate and 5-chlorosalicylate complexes with theophylline and urea

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F09%3A00331874" target="_blank" >RIV/61389013:_____/09:00331874 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Synthesis, biological and physicochemical properties of Zinc(II) salicylate and 5-chlorosalicylate complexes with theophylline and urea

  • Popis výsledku v původním jazyce

    New zinc(II) salicylate complex compounds of general formula (X-C6H3-2-(OH)COO)(2)Zn center dot A L-n center dot A xH(2)O (where X = H, 5-Cl; L = theophylline, urea; n = 2, 4; x = 1, 2, 4) were prepared and their thermal, spectral and biological properties were studied. It was found that the thermal decomposition of hydrated compounds starts with the release of water. During the thermal decomposition of anhydrous compounds, the release of salicylic acid, theophylline, urea, CO2, H2O and C6H5Cl takes place. Zinc oxide was found as the final product of the thermal decomposition heated up to 900 A degrees C. The complexes were tested against bacteria, yeasts and filamentous fungi. The highest biological activity show 5-chlorosalicylate compounds.

  • Název v anglickém jazyce

    Synthesis, biological and physicochemical properties of Zinc(II) salicylate and 5-chlorosalicylate complexes with theophylline and urea

  • Popis výsledku anglicky

    New zinc(II) salicylate complex compounds of general formula (X-C6H3-2-(OH)COO)(2)Zn center dot A L-n center dot A xH(2)O (where X = H, 5-Cl; L = theophylline, urea; n = 2, 4; x = 1, 2, 4) were prepared and their thermal, spectral and biological properties were studied. It was found that the thermal decomposition of hydrated compounds starts with the release of water. During the thermal decomposition of anhydrous compounds, the release of salicylic acid, theophylline, urea, CO2, H2O and C6H5Cl takes place. Zinc oxide was found as the final product of the thermal decomposition heated up to 900 A degrees C. The complexes were tested against bacteria, yeasts and filamentous fungi. The highest biological activity show 5-chlorosalicylate compounds.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Thermal Analysis and Calorimetry

  • ISSN

    1388-6150

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    98

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000271282000020

  • EID výsledku v databázi Scopus