Structure, mechanical properties and biodegradability of PCL/Starch blends
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F10%3A00358894" target="_blank" >RIV/61389013:_____/10:00358894 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Structure, mechanical properties and biodegradability of PCL/Starch blends
Popis výsledku v původním jazyce
Native or pre-gelatinized wheat starches (A and B types) or acetylated derivatives or native starch with degree of substitution DS of 1.52.3 (10, 20, and 40 % m/m) were blended with poly-(?-caprolactone) (PCL). Structure of the prepared films was analysed by FT-IR spectroscopy in comparison with the initial polymers. The following mechanical characteristics of the prepared films were derived from the stress-strain curves: Young modulus, yield stress, tensile strength, and strain at break. Water absorption of PCL/starch (6O/4O) films was determined according to ISO 62. The films containing native and pregelatinized starch degraded in compost totally during 1-2 months. Acetylation of starch molecules in the blends reduced the degradation rate. Chemical changes in the compost used for film exposition were measured.
Název v anglickém jazyce
Structure, mechanical properties and biodegradability of PCL/Starch blends
Popis výsledku anglicky
Native or pre-gelatinized wheat starches (A and B types) or acetylated derivatives or native starch with degree of substitution DS of 1.52.3 (10, 20, and 40 % m/m) were blended with poly-(?-caprolactone) (PCL). Structure of the prepared films was analysed by FT-IR spectroscopy in comparison with the initial polymers. The following mechanical characteristics of the prepared films were derived from the stress-strain curves: Young modulus, yield stress, tensile strength, and strain at break. Water absorption of PCL/starch (6O/4O) films was determined according to ISO 62. The films containing native and pregelatinized starch degraded in compost totally during 1-2 months. Acetylation of starch molecules in the blends reduced the degradation rate. Chemical changes in the compost used for film exposition were measured.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0607" target="_blank" >GA525/09/0607: Biodegradabilní kompozitní materiály na bázi B-škrobu s upotřebením v zemědělství</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
STARCH Recent Advances In Biopolymer Science And Technology
ISBN
978-83-932389-0-3
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
131-143
Počet stran knihy
195
Název nakladatele
Polish Society of Food Technologists'
Místo vydání
Kraków
Kód UT WoS kapitoly
—