Effect of chitosan on the behaviour of the wheat B-starch nanocomposite
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F13%3A00389684" target="_blank" >RIV/61389013:_____/13:00389684 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.01.030" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.01.030</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.01.030" target="_blank" >10.1016/j.indcrop.2013.01.030</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of chitosan on the behaviour of the wheat B-starch nanocomposite
Popis výsledku v původním jazyce
The combination of a tiny amount of chitosan and montmorillonite represents a promising method to improve the mechanical and barrier properties of thermoplastic starch. These improvements have been demonstrated in the thermoplastic starch derived from wheat B-starch, which is a low-quality byproduct in the starch industry. The combination of 0.6% CS and 3% clay leads to a film that has a tensile strength value of 34 MPa, which indicates synergistic effects of the CS/clay combination. These effects werealso reflected in the reduced permeability for oxygen and enhanced thermal stability. However, the hydrophilicity of both added components resulted in increased water vapour absorption. Because the TEM observations and XRD patterns indicate a quite similar degree of clay exfoliation of all the investigated nanocomposites, the effect of CS primarily consists of modifying the matrix and improving the interfacial properties due to the strong potential of the amino groups in the CS for polar
Název v anglickém jazyce
Effect of chitosan on the behaviour of the wheat B-starch nanocomposite
Popis výsledku anglicky
The combination of a tiny amount of chitosan and montmorillonite represents a promising method to improve the mechanical and barrier properties of thermoplastic starch. These improvements have been demonstrated in the thermoplastic starch derived from wheat B-starch, which is a low-quality byproduct in the starch industry. The combination of 0.6% CS and 3% clay leads to a film that has a tensile strength value of 34 MPa, which indicates synergistic effects of the CS/clay combination. These effects werealso reflected in the reduced permeability for oxygen and enhanced thermal stability. However, the hydrophilicity of both added components resulted in increased water vapour absorption. Because the TEM observations and XRD patterns indicate a quite similar degree of clay exfoliation of all the investigated nanocomposites, the effect of CS primarily consists of modifying the matrix and improving the interfacial properties due to the strong potential of the amino groups in the CS for polar
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JI - Kompositní materiály
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA200500904" target="_blank" >IAA200500904: Optimalizace struktury a vlastností vícefázových reaktoplastových systémů tvorbou samouspořádaných struktur s využitím nanoplniv</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Industrial Crops and Products
ISSN
0926-6690
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
April
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
186-190
Kód UT WoS článku
000317804800023
EID výsledku v databázi Scopus
—