Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Solid-phase DNA isolation from food matrices using hydrophilic magnetic microspheres

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F15%3A00443253" target="_blank" >RIV/61389013:_____/15:00443253 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26310/14:PU108364 RIV/00216305:26310/15:PU119431

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2014.05.001" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2014.05.001</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2014.05.001" target="_blank" >10.1016/j.fbp.2014.05.001</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Solid-phase DNA isolation from food matrices using hydrophilic magnetic microspheres

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dynamic light scattering (DLS) was used to monitor the coil–globule transition of calf thymus and bacterial DNAs by poly(ethylene glycol) (PEG 600 and PEG 6000) in aqueous NaCl solutions. The contribution of PEG 600 and PEG 6000 to DNA coil diameter change was investigated. Compaction of DNA molecules was observed for a PEG 6000 concentration ranging from 5.5 to 8%. Hydrophilic non-porous poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-glycidyl methacrylate) – P(HEMA-co-GMA), poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-ethylene dimethacrylate) – P(HEMA-co-EDMA), and poly(glycidyl methacrylate) (PGMA) microspheres containing carboxyl groups were used for DNA isolation. The highest DNA yield was achieved using 16% PEG 6000 and 2.0 M NaCl. The amount of isolated DNA correlated with the content of carboxyl groups on the microsphere surface. RNA adsorption on the surface of the microspheres tested was also studied. RNA recovery was more than one order lower than DNA recovery under the same conditions. All types of microspheres were tested for DNA isolation from crude cell lysates of different dairy products in solutions of 16% PEG 6000 and 2.0 M NaCl. Isolated DNAs were without PCR inhibitors, which was demonstrated using real-time PCR including melting analysis of the amplicons.

  • Název v anglickém jazyce

    Solid-phase DNA isolation from food matrices using hydrophilic magnetic microspheres

  • Popis výsledku anglicky

    Dynamic light scattering (DLS) was used to monitor the coil–globule transition of calf thymus and bacterial DNAs by poly(ethylene glycol) (PEG 600 and PEG 6000) in aqueous NaCl solutions. The contribution of PEG 600 and PEG 6000 to DNA coil diameter change was investigated. Compaction of DNA molecules was observed for a PEG 6000 concentration ranging from 5.5 to 8%. Hydrophilic non-porous poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-glycidyl methacrylate) – P(HEMA-co-GMA), poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-ethylene dimethacrylate) – P(HEMA-co-EDMA), and poly(glycidyl methacrylate) (PGMA) microspheres containing carboxyl groups were used for DNA isolation. The highest DNA yield was achieved using 16% PEG 6000 and 2.0 M NaCl. The amount of isolated DNA correlated with the content of carboxyl groups on the microsphere surface. RNA adsorption on the surface of the microspheres tested was also studied. RNA recovery was more than one order lower than DNA recovery under the same conditions. All types of microspheres were tested for DNA isolation from crude cell lysates of different dairy products in solutions of 16% PEG 6000 and 2.0 M NaCl. Isolated DNAs were without PCR inhibitors, which was demonstrated using real-time PCR including melting analysis of the amplicons.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Bioproducts Processing

  • ISSN

    0960-3085

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    94

  • Číslo periodika v rámci svazku

    April

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    375-381

  • Kód UT WoS článku

    000354140500039

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84927575286