Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Thermoplastic starch with maltodextrin: preparation, morphology, rheology, and mechanical properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F24%3A00600569" target="_blank" >RIV/61389013:_____/24:00600569 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1996-1944/17/22/5474" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1996-1944/17/22/5474</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ma17225474" target="_blank" >10.3390/ma17225474</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Thermoplastic starch with maltodextrin: preparation, morphology, rheology, and mechanical properties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work describes the preparation of highly homogeneous thermoplastic starches (TPS’s) with the addition of 0, 5, or 10 wt.% of maltodextrin (MD) and 0 or 3 wt.% of TiO2 nanoparticles. The TPS preparation was based on a two-step preparation protocol, which consisted in solution casting (SC) followed by melt mixing (MM). Rheology measurements at the typical starch processing temperature (120 °C) demonstrated that maltodextrin acted as a lubricating agent, which decreased the viscosity of the system. Consequently, the in situ measurement during the MM confirmed that the torque moments and real processing temperatures of all TPS/MD systems decreased in comparison with the pure TPS. The detailed characterization of morphology, thermomechanical properties, and local mechanical properties revealed that the viscosity decrease was accompanied by a slight decrease in the system homogeneity. The changes in the real processing temperatures might be quite moderate (ca 2–3 °C), but maltodextrin is a cheap and easy-to-add modifier, and the milder processing conditions are advantageous for both technical applications (energy savings) and biomedical applications (beneficial for temperature-sensitive additives, such as antibiotics).

  • Název v anglickém jazyce

    Thermoplastic starch with maltodextrin: preparation, morphology, rheology, and mechanical properties

  • Popis výsledku anglicky

    This work describes the preparation of highly homogeneous thermoplastic starches (TPS’s) with the addition of 0, 5, or 10 wt.% of maltodextrin (MD) and 0 or 3 wt.% of TiO2 nanoparticles. The TPS preparation was based on a two-step preparation protocol, which consisted in solution casting (SC) followed by melt mixing (MM). Rheology measurements at the typical starch processing temperature (120 °C) demonstrated that maltodextrin acted as a lubricating agent, which decreased the viscosity of the system. Consequently, the in situ measurement during the MM confirmed that the torque moments and real processing temperatures of all TPS/MD systems decreased in comparison with the pure TPS. The detailed characterization of morphology, thermomechanical properties, and local mechanical properties revealed that the viscosity decrease was accompanied by a slight decrease in the system homogeneity. The changes in the real processing temperatures might be quite moderate (ca 2–3 °C), but maltodextrin is a cheap and easy-to-add modifier, and the milder processing conditions are advantageous for both technical applications (energy savings) and biomedical applications (beneficial for temperature-sensitive additives, such as antibiotics).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10404 - Polymer science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TN02000020" target="_blank" >TN02000020: Centrum pokročilé elektronové a fotonové optiky</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Materials

  • ISSN

    1996-1944

  • e-ISSN

    1996-1944

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    22

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

    5474

  • Kód UT WoS článku

    001365720500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85210579808