Evolution of fatty acids in medlar (Mespilus germanica L.) mesocarp at different stages of ripening.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F02%3A56023040" target="_blank" >RIV/61389030:_____/02:56023040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evolution of fatty acids in medlar (Mespilus germanica L.) mesocarp at different stages of ripening.
Popis výsledku v původním jazyce
The fatty acid composition of medlar (Mespilus germanica L.) varied significantly among the ripening stages sampled at 157, 172 and 187 DAFs (days after full bloom). Twenty-one different fatty acids were detected in preclimacteric fruit and 17 when the climacteric began. Principal fatty acids, determined in medlar fruit harvested from October (157 and 172 DAFs) to November (187 DAF) were mainly palmitic acid (16:0), linoleic acid (18:2n-6), and a-linolenic acid (18:3n-3). While the content of saturatedfatty acids [palmitic acid (16:0) and stearic acid (18:0)] increased, the content of the essential polyunsaturated fatty acids [linoleic acid (18:2n-6) and linolenic acid (18:3n-3)] decreased through ripening, in parallel with pulp darkening. The percentage of linoleic acid and a-linolenic acid in ripe, hard fruits was 60.0 and 13.5 % of dry wt at 157 DAF which decreased throughout ripening, remaining at 28.7 and 5.6 % of dry wt, respectively, in the fully softened and darkened pulp.
Název v anglickém jazyce
Evolution of fatty acids in medlar (Mespilus germanica L.) mesocarp at different stages of ripening.
Popis výsledku anglicky
The fatty acid composition of medlar (Mespilus germanica L.) varied significantly among the ripening stages sampled at 157, 172 and 187 DAFs (days after full bloom). Twenty-one different fatty acids were detected in preclimacteric fruit and 17 when the climacteric began. Principal fatty acids, determined in medlar fruit harvested from October (157 and 172 DAFs) to November (187 DAF) were mainly palmitic acid (16:0), linoleic acid (18:2n-6), and a-linolenic acid (18:3n-3). While the content of saturatedfatty acids [palmitic acid (16:0) and stearic acid (18:0)] increased, the content of the essential polyunsaturated fatty acids [linoleic acid (18:2n-6) and linolenic acid (18:3n-3)] decreased through ripening, in parallel with pulp darkening. The percentage of linoleic acid and a-linolenic acid in ripe, hard fruits was 60.0 and 13.5 % of dry wt at 157 DAF which decreased throughout ripening, remaining at 28.7 and 5.6 % of dry wt, respectively, in the fully softened and darkened pulp.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Grasas y aceites
ISSN
0017-3495
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
ES - Španělské království
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
352-356
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—