Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kapacita antioxidační ochrany během modulovaného stárnutí děložních listů fazolu (Phaseolus vulgaris L.) 2. Nízkomolekulární antioxidanty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F07%3A00078876" target="_blank" >RIV/61389030:_____/07:00078876 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The capacity of antioxidant protection during modulated ageing of bean (Phaseolus vulgaris L.) cotyledons. 2. The low-molecular weight antioxidants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present work was to evaluate non-enzymic antioxidants during natural and artificially modulated senescence. Senescence of bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Jantar) cotyledons was modulated by UV C irradiation or by the decapitation of plantsapices. The content of -carotene and zeaxanthin decreased in control and decapitated plants but in UV C irradiated plants these contents increased. The degree of de-epoxidation increased in all cultivations with age. The content of total glutathione (sum of reduced and oxidized) sharply decreased in bean cotyledons grown in all conditions. Interestingly, the content of total ascorbate increased at the end of cotyledon life span of control and decapitated plants but decreased in UV plants. Decrease of reduced/oxidized ratio of ascorbate and glutathione during cotyledon ageing confirmed increasing oxidative stress during senescence in all cultivations.

  • Název v anglickém jazyce

    The capacity of antioxidant protection during modulated ageing of bean (Phaseolus vulgaris L.) cotyledons. 2. The low-molecular weight antioxidants

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present work was to evaluate non-enzymic antioxidants during natural and artificially modulated senescence. Senescence of bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Jantar) cotyledons was modulated by UV C irradiation or by the decapitation of plantsapices. The content of -carotene and zeaxanthin decreased in control and decapitated plants but in UV C irradiated plants these contents increased. The degree of de-epoxidation increased in all cultivations with age. The content of total glutathione (sum of reduced and oxidized) sharply decreased in bean cotyledons grown in all conditions. Interestingly, the content of total ascorbate increased at the end of cotyledon life span of control and decapitated plants but decreased in UV plants. Decrease of reduced/oxidized ratio of ascorbate and glutathione during cotyledon ageing confirmed increasing oxidative stress during senescence in all cultivations.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F03%2F0312" target="_blank" >GA522/03/0312: Studium úlohy volných radikálů v regulaci senescence rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Cell Biochemistry and Function

  • ISSN

    0263-6484

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    -

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    97-102

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus