Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Involvement of Phenolic Acids in Short-Term Adaptation to Salinity Stress is Species-Specific among Brassicaceae

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F19%3A00507809" target="_blank" >RIV/61389030:_____/19:00507809 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/19:73598532

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/plants8060155" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/plants8060155</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/plants8060155" target="_blank" >10.3390/plants8060155</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Involvement of Phenolic Acids in Short-Term Adaptation to Salinity Stress is Species-Specific among Brassicaceae

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Salinity is a major abiotic stress negatively affecting plant growth and consequently crop production. The effects of short-term salt stress were evaluated on seedlings of three globally important Brassica crops-Chinese cabbage (Brassica rapa ssp. pekinensis), white cabbage (Brassica oleracea var. capitata), and kale (Brassica oleracea var. acephala)-with particular focus on phenolic acids. The physiological and biochemical stress parameters in the seedlings and the levels of three main groups of metabolites (total glucosinolates, carotenoids, and phenolics) and individual phenolic acids were determined. The salt treatments caused a dose-dependent reduction in root growth and biomass and an increase in stress parameters (Na+/K+ ratio, reactive oxygen species (ROS) and glutathione (GSH)) in all seedlings but most prominently in Chinese cabbage. Based on PCA, specific metabolites grouped close to the more tolerant species, white cabbage and kale. The highest levels of phenolic acids, particularly hydroxycinnamic acids, were determined in the more tolerant kale and white cabbage. A reduction in caffeic, salicylic, and 4-coumaric acid was found in Chinese cabbage and kale, and an increase in ferulic acid levels was found in kale upon salinity treatments. Phenolic acids are species-specific among Brassicaceae, and some may participate in stress tolerance. Salt-tolerant varieties have higher levels of some phenolic acids and suffer less from metabolic stress disorders under salinity stress.

  • Název v anglickém jazyce

    Involvement of Phenolic Acids in Short-Term Adaptation to Salinity Stress is Species-Specific among Brassicaceae

  • Popis výsledku anglicky

    Salinity is a major abiotic stress negatively affecting plant growth and consequently crop production. The effects of short-term salt stress were evaluated on seedlings of three globally important Brassica crops-Chinese cabbage (Brassica rapa ssp. pekinensis), white cabbage (Brassica oleracea var. capitata), and kale (Brassica oleracea var. acephala)-with particular focus on phenolic acids. The physiological and biochemical stress parameters in the seedlings and the levels of three main groups of metabolites (total glucosinolates, carotenoids, and phenolics) and individual phenolic acids were determined. The salt treatments caused a dose-dependent reduction in root growth and biomass and an increase in stress parameters (Na+/K+ ratio, reactive oxygen species (ROS) and glutathione (GSH)) in all seedlings but most prominently in Chinese cabbage. Based on PCA, specific metabolites grouped close to the more tolerant species, white cabbage and kale. The highest levels of phenolic acids, particularly hydroxycinnamic acids, were determined in the more tolerant kale and white cabbage. A reduction in caffeic, salicylic, and 4-coumaric acid was found in Chinese cabbage and kale, and an increase in ferulic acid levels was found in kale upon salinity treatments. Phenolic acids are species-specific among Brassicaceae, and some may participate in stress tolerance. Salt-tolerant varieties have higher levels of some phenolic acids and suffer less from metabolic stress disorders under salinity stress.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plants

  • ISSN

    2223-7747

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

    155

  • Kód UT WoS článku

    000475326400016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85070232450