Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of White Light Spectrum Modifications by Excess of Blue Light on the Frost Tolerance, Lipid- and Hormone Composition of Barley in the Early Pre-Hardening Phase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F23%3A00569140" target="_blank" >RIV/61389030:_____/23:00569140 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/23:10456379

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/plants12010040" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/plants12010040</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/plants12010040" target="_blank" >10.3390/plants12010040</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of White Light Spectrum Modifications by Excess of Blue Light on the Frost Tolerance, Lipid- and Hormone Composition of Barley in the Early Pre-Hardening Phase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    It is well established that cold acclimation processes are highly influenced, apart from cold ambient temperatures, by light-dependent environmental factors. In this study we investigated whether an extra blue (B) light supplementation would be able to further improve the well-documented freezing tolerance enhancing effect of far-red (FR) enriched white (W) light. The impact of B and FR light supplementation to white light (WFRB) on hormone levels and lipid contents were determined in winter barley at moderate (15 °C) and low (5 °C) temperatures. Low R:FR ratio effectively induced frost tolerance in barley plantlets, but additional B light further enhanced frost hardiness at both temperatures. Supplementation of WFR (white light enriched with FR light) with B had a strong positive effect on abscisic acid accumulation while the suppression of salicylic acid and jasmonic acid levels were observed at low temperature which resembles the shade avoidance syndrome. We also observed clear lipidomic differences between the individual light and temperature treatments. WFRB light changed the total lipid content negatively, but monogalactosyldiacylglycerol (MGDG) content was increased, nonetheless. Our results prove that WFRB light can greatly influence phytohormone dynamics and lipid contents, which eventually leads to more efficient pre-hardening to avoid frost damage.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of White Light Spectrum Modifications by Excess of Blue Light on the Frost Tolerance, Lipid- and Hormone Composition of Barley in the Early Pre-Hardening Phase

  • Popis výsledku anglicky

    It is well established that cold acclimation processes are highly influenced, apart from cold ambient temperatures, by light-dependent environmental factors. In this study we investigated whether an extra blue (B) light supplementation would be able to further improve the well-documented freezing tolerance enhancing effect of far-red (FR) enriched white (W) light. The impact of B and FR light supplementation to white light (WFRB) on hormone levels and lipid contents were determined in winter barley at moderate (15 °C) and low (5 °C) temperatures. Low R:FR ratio effectively induced frost tolerance in barley plantlets, but additional B light further enhanced frost hardiness at both temperatures. Supplementation of WFR (white light enriched with FR light) with B had a strong positive effect on abscisic acid accumulation while the suppression of salicylic acid and jasmonic acid levels were observed at low temperature which resembles the shade avoidance syndrome. We also observed clear lipidomic differences between the individual light and temperature treatments. WFRB light changed the total lipid content negatively, but monogalactosyldiacylglycerol (MGDG) content was increased, nonetheless. Our results prove that WFRB light can greatly influence phytohormone dynamics and lipid contents, which eventually leads to more efficient pre-hardening to avoid frost damage.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plants

  • ISSN

    2223-7747

  • e-ISSN

    2223-7747

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    40

  • Kód UT WoS článku

    000910234700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85145841168