Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stability of Piceatannol in Dulbecco's Modified Eagle's Medium by In Situ UPLC-MS/MS Analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F24%3A00586107" target="_blank" >RIV/61389030:_____/24:00586107 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/24:73627763

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1177/1934578X221111036" target="_blank" >https://doi.org/10.1177/1934578X221111036</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1177/1934578X221111036" target="_blank" >10.1177/1934578X221111036</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Stability of Piceatannol in Dulbecco's Modified Eagle's Medium by In Situ UPLC-MS/MS Analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Piceatannol is a stilbenoid, which has shown bioactivities in various cell culture models. However, its stability in cell culture medium is not clear. Here, UPLC-MS/MS was applied in situ to analyze the degradation products of piceatannol in Dulbecco's Modified Eagle's Medium (DMEM) and cell culture to investigate the compound's stability in DMEM. During the incubation with cell culture medium (at 4 and 37 °C), several piceatannol derivatives, such as an oxidation product (m/z 243.06), a reduction product (m/z 247.09), dimers (m/z 485.12 and 487.14) and trimers (m/z 727.18) were detected, which demonstrated the instability of piceatannol in cell culture conditions. To confirm if the new products during the incubation were generated due to the instability of piceatannol, ascorbic acid was added. The presence of ascorbic acid could significantly slow the degradation rate of piceatannol and the generation of piceatannol derivatives, which proved that the new products were generated by the degradation of piceatannol and indicated that the instability of piceatannol might be related to its antioxidant activity.

  • Název v anglickém jazyce

    Stability of Piceatannol in Dulbecco's Modified Eagle's Medium by In Situ UPLC-MS/MS Analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Piceatannol is a stilbenoid, which has shown bioactivities in various cell culture models. However, its stability in cell culture medium is not clear. Here, UPLC-MS/MS was applied in situ to analyze the degradation products of piceatannol in Dulbecco's Modified Eagle's Medium (DMEM) and cell culture to investigate the compound's stability in DMEM. During the incubation with cell culture medium (at 4 and 37 °C), several piceatannol derivatives, such as an oxidation product (m/z 243.06), a reduction product (m/z 247.09), dimers (m/z 485.12 and 487.14) and trimers (m/z 727.18) were detected, which demonstrated the instability of piceatannol in cell culture conditions. To confirm if the new products during the incubation were generated due to the instability of piceatannol, ascorbic acid was added. The presence of ascorbic acid could significantly slow the degradation rate of piceatannol and the generation of piceatannol derivatives, which proved that the new products were generated by the degradation of piceatannol and indicated that the instability of piceatannol might be related to its antioxidant activity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10401 - Organic chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000868" target="_blank" >EF16_019/0000868: Molekulární, buněčný a klinický přístup ke zdravému stárnutí</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Natural Product Communications

  • ISSN

    1934-578X

  • e-ISSN

    1555-9475

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1934578X221111036

  • Kód UT WoS článku

    001147649700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85182803785