Předoperační a pooperační výživa zaměřená na bariatrické pacienty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F17%3AA2001R8S" target="_blank" >RIV/61988987:17110/17:A2001R8S - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2017/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2017/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Předoperační a pooperační výživa zaměřená na bariatrické pacienty
Popis výsledku v původním jazyce
Počátky bariatrické chirurgielze nalézt již v 50. letech 20. století. V ČR se začala praktikovat v roce 1993 provedením laparoskopické bandáže žaludku. V současné době již existuje mnoho bariatrických výkonů, u kterých byla studiemi prokázána jejich účinnost a další techniky procházejí testováním většinou v podobě multicentrických studií. Nejčastějšími bariatrickými operacemi jsou tubulizace žaludku, žaludeční bypass a adjustabilní bandáž žaludku. Je znám také jejich metabolický efekt, především vliv na zlepšení inzulinorezistence u pacientů s DM 2.typu, proto je dnes právem bariatrická chirurgie označována za chirurgii bariatricko metabolickou. V léčbě morbidní obezity je bariatrie považována za efektivní,je-li dosaženo ztráty z nadměrné hmotnosti (EWL) 25 % za 1 rok po provedeném zákroku a dojde-li ke zlepšení komplikací s obezitou korelujících. Indikace k této terapii je při pacientově BMI ≥ 40 nebo ≥ 35 kg/m2 se závažnými komplikacemi obezity, u kterých je předpoklad, že se zmírní úspěšným snížením hmotnosti. Rozeznáváme metody malabsorpční (biliopankreatická diverze s duodenálním propojením, distální gastrický bypass, duodenální anastomóza s rukávkovou resekcí), restriktivní (bandáž žaludku, rukávová resekce žaludku, plikace žaludku) či kombinace obojího (proximální gastrický bypass). Malabsorpční forma souvisí se sníženou schopnosti trávení a vstřebávání jednotlivých složek potravy. Při restriktivní formě se hovoří o neschopnosti a omezení přijmout větší množství stravy a snížení tvorby trávicích šťáv.Z důvodu změn ve stravování a funkčnosti trávení nebo vstřebávání živin je kladen důraz na pooperační péči a nutriční poradenství, které je pacientům poskytováno alespoň prvních 6–12 měsíců po operaci.
Název v anglickém jazyce
Preoperative and postoperative nutrition focused on bariatric patients
Popis výsledku anglicky
The beginnings of bariatric surgery can be found in the 1950s. In the Czech Republic began to practicein 1993 by performing laparoscopic gastric banding. At present, there are many bariatric procedures that have been shown to be effective by studies and other techniques undergo testing mostly in the form of multicentre studies.The most common bariatric surgery is gastric tubulization, gastric bypass surgery and adjustable gastric banding. Their metabolic effect is also known, especially the effect on the improvement of insulin resistance in patients with type 2 DM, which is why bariatric surgery is now rightly called bariatric metabolic surgery. In treatmentFor morbid obesity, bariatry is considered effective when an excess weight loss (EWL) of 25% is achieved 1 year after the procedure and if the complications of correlating obesity are improved. The indication for this therapy is ≥ 40 or ≥ 35 kg / m2 in the patient's BMI with severe obesity complications which are expected to be alleviated by successful weight loss. We distinguish between malabsorption methods (biliopancreatic diversion with duodenal interconnection, distal gastric bypass, duodenal anastomosis with sleeve resection), restrictive (gastric banding, gastric sleeve resection, gastric pplication) or a combination of both (proximal gastric bypass). The malabsorption form is associated with decreased ability to digest and absorb the individual components of the food. In the restrictive form it is referred to as inabilityand the restriction to take more dietand to reduce the production of digestive juices. Due to changes in diet and functionality of digestion or absorption of nutrients, emphasis is placed on postoperative care and nutritional counseling, which is provided to patients at least for the first 6-12 months after surgery.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
prosinec
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
89-90
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—