Změna životosprávy v období pandemie covid-19 ve vztahu ke kardiovaskulárním nemocem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F22%3AA2302HSI" target="_blank" >RIV/61988987:17110/22:A2302HSI - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změna životosprávy v období pandemie covid-19 ve vztahu ke kardiovaskulárním nemocem
Popis výsledku v původním jazyce
Koncem roku 2019 se poprvé začal popisovat nový druh koronaviru s označením SARS-CoV-2. Tento virus se díky své vysoké nakažlivosti rozšířil během několika měsíců po celém světě, a způsobil do té doby téměř neznámé události. Jako hlavní opatření k zamezení šíření nákazy covid-19 byly využívány izolace a karanténa pro osoby nakažené a podezřelé z nákazy. Pro všechny obyvatele byl pak v mnohých státech světa vyhlášen lockdown. Ještě v roce 2019 byly nejčastější příčinou úmrtí v České republice nemoci oběhové soustavy a druhou nejčastější příčinou zhoubné novotvary, ale v roce 2020 již jako druhá nejčastější příčina úmrtí bylo uváděno úmrtí s diagnózou covid-19. Tyto události z posledních dvou let měly negativní dopad na fyzické a psychické zdraví osob, mimo jiné také na nemoci kardiovaskulárního systému. Je známo, že správné stravování a vhodný životní styl je důležitou součástí prevence před vznikem celé řady nemocí, nicméně v souvislosti s probíhající pandemií nabývá na významu, jelikož je zde prokázaný pozitivní dopad na imunitní systém osob.
Název v anglickém jazyce
Lifestyle changes during the covid-19 pandemic in relation to cardiovascular diseases
Popis výsledku anglicky
At the end of 2019, a new type of coronavirus, called SARS-CoV-2, was first described. Due to its high infectivity, the virus spread around the world within a few months, causing events which have so far been unknown. Isolation and quarantine for infected persons as well as for the persons which were suspected to be infected have been used as the main measures to prevent the spread of Covid-19. In many countries around the world, a lockdown has been ordered for all inhabitants. Back in 2019, the most common cause of death in the Czech Republic was diseases of the circulatory system and the second most common cause was malignant neoplasms, but in 2020 the death with the diagnosis covid-19 was reported as the second most common cause of decease. The events from the last two years have had a negative impact on the physical and mental health of people, including the incidence of cardiovascular system diseases. It is well known that proper nutrition and a healthy lifestyle are an important part of the prevention of a number of diseases, however, in connection with the ongoing pandemic, it is gaining greater significance, as there is a proven positive impact on the immune system.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—