Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Postupy v ošetřovatelské péči 3

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F23%3AA2402JNP" target="_blank" >RIV/61988987:17110/23:A2402JNP - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.grada.cz/postupy-v-osetrovatelske-peci-3-12167/" target="_blank" >https://www.grada.cz/postupy-v-osetrovatelske-peci-3-12167/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Postupy v ošetřovatelské péči 3

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vyvážený a dostatečný přísun živin a energie je důležitý pro zajištění zdravého fungování organismu. Fyziologicky je strava podávána primárně cestou enterální, což znamená způsob přijímání/podávání stravy přes gastrointestinální trakt. Podávání stravy ve zdravotnických zařízeních lze rozdělit do několika na sebe navazujících a doplňujících se oblastí: hodnocení nutričního stavu pacienta, dodržování přísných hygienických norem, zajištění stravování pacientů včetně rozpisu vhodných diet a zajištění personálu věnujícímu se oblasti výživy, respektive sestavení nutričního týmu. Enterální přípravky by svým složením měly zajistit dostatečný přísun živin a energie u pacientů s různými onemocněními, i proto jsou v současné době upřednostňovány, i v domácí péči, přípravky firemně vyráběné, nad přípravky „home made diet“. Firemně vyráběné přípravky nabízí širokou nabídku možností, přičemž aplikace je pro zdravotnické pracovníky, při dodržení zásad podávání, jednoduchá, pro pacienty je šetrná a bezpečná. Častou ošetřovatelskou intervencí u aplikace enterální výživy je zavedení sondy do gastrointestinální traktu, ať už cestou naso- či orogastrickou. Dlouhodobé enterální podávání stravy lze také další invazivní cestou – přes zajištěnou gastro – či jejunostomii. Ošetřovatelská péče o tyto katetry má svá specifika, které patří mezi základní znalosti a dovednosti sester. V případě, že se pacientovi podává enterální výživa přes sondu/stomii, využívá zdravotnický personál tuto cestu podání i u léčivých přípravků, které lze takto aplikovat.

  • Název v anglickém jazyce

    Procedures in nursing care 3

  • Popis výsledku anglicky

    A balanced and sufficient supply of nutrients and energy is important to ensure the healthy functioning of the organism. Physiologically, the diet is administered primarily through the enteral route, which means the way of receiving/administering food through the gastrointestinal tract. The administration of food in health care facilities can be divided into several consecutive and complementary areas: assessment of the nutritional status of the patient, adherence to strict hygiene standards, provision of the diet of the patients, including a schedule of appropriate diets, and provision of staff dedicated to the area of nutrition, respectively, the formation of a nutritional team. Enteral products must, by their composition, ensure a sufficient supply of nutrients and energy for patients with various diseases, which is why company-manufactured products are currently preferred, even in home care, over home-made diet products. Company-manufactured products offer a wide range of options, while the application is simple for healthcare professionals, following the principles of administration, gentle and safe for patients. A frequent nursing intervention for the application of enteral nutrition is the insertion of a probe into the gastrointestinal tract, either by the naso or orogastric route. Long-term enteral administration of food can also be another invasive route – via secured gastro- or jejunostomy. Nursing care for these catheters has its specifics, which are among the basic knowledge and skills of nurses. In the event that the patient is given enteral nutrition through a tube/stoma, the medical staff also uses this route of administration for medicinal products that can be administered in this way.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30307 - Nursing

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-271-3033-7

  • Počet stran knihy

    128

  • Název nakladatele

    Grada Publishing, a.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS knihy