Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

High content analysis of sea buckthorn, black chokeberry, red and white currants microbiota - a pilot study

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17310%2F18%3AA1901X17" target="_blank" >RIV/61988987:17310/18:A1901X17 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2018.05.060" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2018.05.060</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2018.05.060" target="_blank" >10.1016/j.foodres.2018.05.060</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    High content analysis of sea buckthorn, black chokeberry, red and white currants microbiota - a pilot study

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The high potential of sea buckthorn, black chokeberry, red and white currants in healthy food industry boosted interest in the plant cultivation. The present study is the first work providing comprehensive information on microbial populations of these berries. Next Generation Sequencing allowed identification of eukaryotic and prokaryotic microorganisms prevalent on specific berries, including uncultivable microorganisms. Our study revealed the broad diversity of berries-associated bacterial and fungal microorganisms. Analysis of representative microbial OTUs showed a clear separation among inhabitants of sea buckthorn, black chokeberry and both currants, indicating plant-defined differences in the composition of the bacterial and fungal microbiota. Among the microorganisms distributed on tested berries, we documented potentially beneficial fungi and bacteria along with potential phytopathogens or those harmful for humans. Thus, plant microbiota appears to be highly relevant for the evaluation of the microbiota impact on food quality and human health.

  • Název v anglickém jazyce

    High content analysis of sea buckthorn, black chokeberry, red and white currants microbiota - a pilot study

  • Popis výsledku anglicky

    The high potential of sea buckthorn, black chokeberry, red and white currants in healthy food industry boosted interest in the plant cultivation. The present study is the first work providing comprehensive information on microbial populations of these berries. Next Generation Sequencing allowed identification of eukaryotic and prokaryotic microorganisms prevalent on specific berries, including uncultivable microorganisms. Our study revealed the broad diversity of berries-associated bacterial and fungal microorganisms. Analysis of representative microbial OTUs showed a clear separation among inhabitants of sea buckthorn, black chokeberry and both currants, indicating plant-defined differences in the composition of the bacterial and fungal microbiota. Among the microorganisms distributed on tested berries, we documented potentially beneficial fungi and bacteria along with potential phytopathogens or those harmful for humans. Thus, plant microbiota appears to be highly relevant for the evaluation of the microbiota impact on food quality and human health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD RESEARCH INTERNATIONAL

  • ISSN

    0963-9969

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    111

  • Číslo periodika v rámci svazku

    září

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    597-606

  • Kód UT WoS článku

    000441643400065

  • EID výsledku v databázi Scopus