Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Structure and properties of AlMg alloy after combination of ECAP and post-ECAP ageing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27230%2F16%3A86096241" target="_blank" >RIV/61989100:27230/16:86096241 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1644966515001144" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1644966515001144</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.acme.2015.12.004" target="_blank" >10.1016/j.acme.2015.12.004</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Structure and properties of AlMg alloy after combination of ECAP and post-ECAP ageing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Equal channel angular pressing technique (ECAP) was used before and after solution heat treatment to obtain grain refinement and strengthening of commercial Al-Mg casting alloys. The experiments were performed to investigate the strengthening effect of the alloy after various post-ECAP ageing treatments. The alloys were severely deformed at room temperature following route Bc and die channel angle of 120o. It was found that heat treatment before and after ECAP significantly affect and improves mechanical properties of aluminium alloys. It was also proven that the severe plastic deformation causes grain refinement which directly influence on properties of AlMg alloys. An increase of strength and ductility was achieved by appropriate selection of post-ECAP ageing. It is also proven that the good strengthening effect is also achieved at temperatures lower than those usually used for ageing. Based on the findings above, the tensile properties and hardness of Al-Mg alloys are discussed.

  • Název v anglickém jazyce

    Structure and properties of AlMg alloy after combination of ECAP and post-ECAP ageing

  • Popis výsledku anglicky

    Equal channel angular pressing technique (ECAP) was used before and after solution heat treatment to obtain grain refinement and strengthening of commercial Al-Mg casting alloys. The experiments were performed to investigate the strengthening effect of the alloy after various post-ECAP ageing treatments. The alloys were severely deformed at room temperature following route Bc and die channel angle of 120o. It was found that heat treatment before and after ECAP significantly affect and improves mechanical properties of aluminium alloys. It was also proven that the severe plastic deformation causes grain refinement which directly influence on properties of AlMg alloys. An increase of strength and ductility was achieved by appropriate selection of post-ECAP ageing. It is also proven that the good strengthening effect is also achieved at temperatures lower than those usually used for ageing. Based on the findings above, the tensile properties and hardness of Al-Mg alloys are discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JR - Ostatní strojírenství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Archives of Civil and Mechanical Engineering

  • ISSN

    1644-9665

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    325-334

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84960415543