Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Experimental study on bubble lifetime in various liquids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27360%2F09%3A00022398" target="_blank" >RIV/61989100:27360/09:00022398 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Experimental study on bubble lifetime in various liquids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of liquid properties (surface tension, viscosity) on bubble lifetime is investigated experimentally. A parent bubble of equivalent diameter 6-12 mm levitates in downward liquid flow, hence it can be observed until its breakup. Liquids used inthe experiments are tap water, glycerol solutions, butanol, and calcium chloride solution. Glycerol solutions provide higher liquid viscosity, butanol is used to evaluate an effect of decreased surface tension, and calcium chloride solution represents the liquid containing an amount of negative surfactant. The experimental results show that bubble stability is mainly influenced by the value of surface tension. The effect of liquid viscosity is less pronounced.

  • Název v anglickém jazyce

    Experimental study on bubble lifetime in various liquids

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of liquid properties (surface tension, viscosity) on bubble lifetime is investigated experimentally. A parent bubble of equivalent diameter 6-12 mm levitates in downward liquid flow, hence it can be observed until its breakup. Liquids used inthe experiments are tap water, glycerol solutions, butanol, and calcium chloride solution. Glycerol solutions provide higher liquid viscosity, butanol is used to evaluate an effect of decreased surface tension, and calcium chloride solution represents the liquid containing an amount of negative surfactant. The experimental results show that bubble stability is mainly influenced by the value of surface tension. The effect of liquid viscosity is less pronounced.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F07%2F1110" target="_blank" >GA104/07/1110: Hydrodynamika a transportní jevy ve vícefázových soustavách: od mikroměřítka k makroměřítku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    36th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering

  • ISBN

    978-80-227-3072-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovak Society of Chemical Engineering,

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Hotel Hutník, Tatranské Matliare, Slovakia

  • Datum konání akce

    25. 5. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku