Posouzení možností anaerobního zpracování vybraných potravinářských odpadů a biskvitové moučky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27710%2F10%3A86076668" target="_blank" >RIV/61989100:27710/10:86076668 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posouzení možností anaerobního zpracování vybraných potravinářských odpadů a biskvitové moučky
Popis výsledku v původním jazyce
Článek je zaměřen na modelové ověření technologie mezofilní (40°C) anaerobní kofermentace hovězí kejdy s odpadním těstem, odpadní oplatkovou hmotou a biskvitovou moučkou, s cílem zvýšení energetické efektivity procesu. Modelové anaerobní procesy byly vedeny v modelových fermentorech každý o reakčním objemu 0,06 m3. Složení bioplynu bylo analyzováno pomocí infračerveného analyzátoru BINDER COMBIMASS Ga-m1. Rozdíly mezi produkcemi bioplynu respektive methanu tří testovaných odpadů jsou malé. Nejvyšší měrné produkce methanu bylo dosaženo při kofermentaci hovězí kejdy s 20 % odpadního těsta při průměrném zatížení fermentoru organickými látkami 1,703 kgVS.m-3.d-1 a průměrné době zdržení 95 dní bylo produkováno 84 dmN3.d-1 bioplynu, respektive 49 dmN3.d-1 methanu.
Název v anglickém jazyce
Assessing the options selected anaerobic treatment of food waste and biskcuit meal
Popis výsledku anglicky
This article is focused on model testing technology mesophilic (40 C) anaerobic co-fermentation beef manure with waste dough, waffle waste matter and biscuit meal, in order to increase the energy efficiency of the process. Model anaerobic processes wereconducted in fermenters, each model of the reaction volume of 0.06 m3 . Biogas composition was analyzed by infrared analyzer BINDER COMBIMASS Ga-M1. Differences between the biogas production of methane, respectively three tested waste are small. Highestspecific methane production was achieved at kofermentaci beef manure with 20% of the waste load of dough on an average digester with organic substances 1,703 kgVS.m-3.d-1 and the average time delay was 95 days produced 84 dmN3.d -1 biogas, respectively 49 dmN3 . d-1 methane.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FI-IM4%2F215" target="_blank" >FI-IM4/215: *Výzkum a vývoj nových technologií kofermentace zemědělských odpadů a dalších biogenních materiálů s cílem zvýšení energetické a ekonomické efektivnosti procesu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Symposium ODPADOVÉ FÓRUM 2010
ISBN
978-80-85990-12-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1-8
Název nakladatele
CEMC-České ekologické manažerské centrum
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Kouty nad Desnou
Datum konání akce
21. 4. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—