Rizikové faktory u karcinomu jícnu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00006190" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00006190 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rizikové faktory u karcinomu jícnu
Popis výsledku v původním jazyce
Cíl studie: Cílem práce bylo ověřit vztah mezi kouřením, konzumací alkoholu, hodnotami body mass indexu a vznikem karcinomu jícnu a posoudit rozdělení frekvence nádoru podle histologických typů. Materiál a metodika: Studie probíhala v rámci multicentrické studie od března 2000 do listopadu 2002. Byl sledován vliv kouření, konzumace alkoholu a body mass indexu u 88 pacientů s karcinomem jícnu (76 mužů a 12 žen) a kontrolní skupinou, kterou tvořilo 200 osob (123 mužů a 77 žen). Informace byly získávány odzúčastněných osob přímo, formou rozhovoru a byly zaznamenávány do dotazníku. Výsledky: Při použití přizpůsobeného OR ke kouření, konzumaci alkoholu, body mass indexu, pohlaví a věku byly hodnoty pro kouření 4,50 (95% IS 2,08-9,75) a pro konzumaci alkoholu 6,92 (95% IS 1,51-31,73). Obezita jako možný rizikový faktor pro vznik karcinomu jícnu se v naší studii nepotvrdila, naopak výsledky ukázaly na možný protektivní účinek. Závěr: Výsledky studie potvrdily, že kouření a konzumace alkoholu
Název v anglickém jazyce
Risk factors for oesophageal cancer
Popis výsledku anglicky
The aim of the study: The association between smoking, alcohol consumption, body mass index and oesophageal cancer has been verified and distribution of histological types frequency has been assessed. Material and methods: In the framework of the international multicenter study performed since March 2000 to November 2002, influence of smoking, alcohol consumption and body mass index has been observed in 88 oesophageal cancer patients (76 males and 12 females) and in 200 controls (123 males and 77 females). Information has been gained directly by interview and noted into the questionnaire. Results: Adjusted odds ratio (OR) for smoking has been found 4.50 (95% CI 2.08-9.75) and for alcohol consumption 6.92 (95% CI 1.51-31.73). Obesity has not been foundas a risk factor in this study. On the contrary results indicated possible protective effect. Conclusion: Results of this study confirmed smoking and alcohol consumption as a risk factors for oesophageal cancer and signalized increasing p
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FD - Onkologie a hematologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NR9029" target="_blank" >NR9029: Epidemiologická studie genetických a behaviorálních rizikových faktorů karcinomu pankreatu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie
ISSN
1213-323X
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—