Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rizikové faktory u karcinomu jícnu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00006190" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00006190 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rizikové faktory u karcinomu jícnu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cíl studie: Cílem práce bylo ověřit vztah mezi kouřením, konzumací alkoholu, hodnotami body mass indexu a vznikem karcinomu jícnu a posoudit rozdělení frekvence nádoru podle histologických typů. Materiál a metodika: Studie probíhala v rámci multicentrické studie od března 2000 do listopadu 2002. Byl sledován vliv kouření, konzumace alkoholu a body mass indexu u 88 pacientů s karcinomem jícnu (76 mužů a 12 žen) a kontrolní skupinou, kterou tvořilo 200 osob (123 mužů a 77 žen). Informace byly získávány odzúčastněných osob přímo, formou rozhovoru a byly zaznamenávány do dotazníku. Výsledky: Při použití přizpůsobeného OR ke kouření, konzumaci alkoholu, body mass indexu, pohlaví a věku byly hodnoty pro kouření 4,50 (95% IS 2,08-9,75) a pro konzumaci alkoholu 6,92 (95% IS 1,51-31,73). Obezita jako možný rizikový faktor pro vznik karcinomu jícnu se v naší studii nepotvrdila, naopak výsledky ukázaly na možný protektivní účinek. Závěr: Výsledky studie potvrdily, že kouření a konzumace alkoholu

  • Název v anglickém jazyce

    Risk factors for oesophageal cancer

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study: The association between smoking, alcohol consumption, body mass index and oesophageal cancer has been verified and distribution of histological types frequency has been assessed. Material and methods: In the framework of the international multicenter study performed since March 2000 to November 2002, influence of smoking, alcohol consumption and body mass index has been observed in 88 oesophageal cancer patients (76 males and 12 females) and in 200 controls (123 males and 77 females). Information has been gained directly by interview and noted into the questionnaire. Results: Adjusted odds ratio (OR) for smoking has been found 4.50 (95% CI 2.08-9.75) and for alcohol consumption 6.92 (95% CI 1.51-31.73). Obesity has not been foundas a risk factor in this study. On the contrary results indicated possible protective effect. Conclusion: Results of this study confirmed smoking and alcohol consumption as a risk factors for oesophageal cancer and signalized increasing p

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FD - Onkologie a hematologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NR9029" target="_blank" >NR9029: Epidemiologická studie genetických a behaviorálních rizikových faktorů karcinomu pankreatu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie

  • ISSN

    1213-323X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus