Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Food components in oral health

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F16%3A33161817" target="_blank" >RIV/61989592:15110/16:33161817 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.ijpsi.org/Papers/Vol5(6)/I0506042047.pdf" target="_blank" >http://www.ijpsi.org/Papers/Vol5(6)/I0506042047.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Food components in oral health

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tooth decay and dental erosions are the most frequent diseases of hard dental tissues. One of their origins is poor dietary habits. E.g. consumption of large amount of sweets in combination with poor oral hygiene can lead to tooth decay. On the other hand frequent consumption of acidic food can be the reason of erosive tooth wear. Tooth-friendly products are generally known like products without cariogenic as well as erosive potential. Therefore their consumption is safe for teeth. They mostly contain noncariogenic sweeteners which can not be metabolised by oral microflora and do not contain the acids. After their consumption the pH in oral cavity does not decreases under critical level (5.7 for enamel and 6.5 for dentine). Functional foodstuffs are another group of food that are safe for oral health. They contain some substances like vitamins, minerals (calcium, fluoride, phosphorous, iron, copper), casein phosphopeptide amorfous calcium phosphate (CPP-ACP), glycomacropeptide, xanthan gum, xylitol, that are beneficial for hard dental structures. These products are dairy products, fruit juices enriched by calcium or fluoride, chewing gums or candies with xylitol or CPP-ACP and many others. Their regular intake can help to strengthen the hard dental tissues. So tooth-friendly and functional foods seem to be useful in dental caries and erosion prevention.

  • Název v anglickém jazyce

    Food components in oral health

  • Popis výsledku anglicky

    Tooth decay and dental erosions are the most frequent diseases of hard dental tissues. One of their origins is poor dietary habits. E.g. consumption of large amount of sweets in combination with poor oral hygiene can lead to tooth decay. On the other hand frequent consumption of acidic food can be the reason of erosive tooth wear. Tooth-friendly products are generally known like products without cariogenic as well as erosive potential. Therefore their consumption is safe for teeth. They mostly contain noncariogenic sweeteners which can not be metabolised by oral microflora and do not contain the acids. After their consumption the pH in oral cavity does not decreases under critical level (5.7 for enamel and 6.5 for dentine). Functional foodstuffs are another group of food that are safe for oral health. They contain some substances like vitamins, minerals (calcium, fluoride, phosphorous, iron, copper), casein phosphopeptide amorfous calcium phosphate (CPP-ACP), glycomacropeptide, xanthan gum, xylitol, that are beneficial for hard dental structures. These products are dairy products, fruit juices enriched by calcium or fluoride, chewing gums or candies with xylitol or CPP-ACP and many others. Their regular intake can help to strengthen the hard dental tissues. So tooth-friendly and functional foods seem to be useful in dental caries and erosion prevention.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FF - ORL, oftalmologie, stomatologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Pharmaceutical Science Invention

  • ISSN

    2319-670X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    IN - Indická republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    42-47

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus