Bacterial resistance to silver nanoparticles and how to overcome it
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F18%3A73587069" target="_blank" >RIV/61989592:15110/18:73587069 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15310/18:73587069
Výsledek na webu
<a href="http://www.nature.com/articles/s41565-017-0013-y" target="_blank" >http://www.nature.com/articles/s41565-017-0013-y</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41565-017-0013-y" target="_blank" >10.1038/s41565-017-0013-y</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Bacterial resistance to silver nanoparticles and how to overcome it
Popis výsledku v původním jazyce
Silver nanoparticles have already been successfully applied in various biomedical and antimicrobial technologies and products used in everyday life. Although bacterial resistance to antibiotics has been extensively discussed in the literature, the possible development of resistance to silver nanoparticles has not been fully explored. We report that the Gram-negative bacteria Escherichia coli 013, Pseudomonas aeruginosa CCM 3955 and E. coli CCM 3954 can develop resistance to silver nanoparticles after repeated exposure. The resistance stems from the production of the adhesive flagellum protein flagellin, which triggers the aggregation of the nanoparticles. This resistance evolves without any genetic changes; only phenotypic change is needed to reduce the nanoparticles' colloidal stability and thus eliminate their antibacterial activity. The resistance mechanism cannot be overcome by additional stabilization of silver nanoparticles using surfactants or polymers. It is, however, strongly suppressed by inhibiting flagellin production with pomegranate rind extract.
Název v anglickém jazyce
Bacterial resistance to silver nanoparticles and how to overcome it
Popis výsledku anglicky
Silver nanoparticles have already been successfully applied in various biomedical and antimicrobial technologies and products used in everyday life. Although bacterial resistance to antibiotics has been extensively discussed in the literature, the possible development of resistance to silver nanoparticles has not been fully explored. We report that the Gram-negative bacteria Escherichia coli 013, Pseudomonas aeruginosa CCM 3955 and E. coli CCM 3954 can develop resistance to silver nanoparticles after repeated exposure. The resistance stems from the production of the adhesive flagellum protein flagellin, which triggers the aggregation of the nanoparticles. This resistance evolves without any genetic changes; only phenotypic change is needed to reduce the nanoparticles' colloidal stability and thus eliminate their antibacterial activity. The resistance mechanism cannot be overcome by additional stabilization of silver nanoparticles using surfactants or polymers. It is, however, strongly suppressed by inhibiting flagellin production with pomegranate rind extract.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21001 - Nano-materials (production and properties)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Nature Nanotechnology
ISSN
1748-3387
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
65-71
Kód UT WoS článku
000419783900021
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85036530507