Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluating Food and Beverage Experience: Paradoxes of the Normativity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15210%2F20%3A73604486" target="_blank" >RIV/61989592:15210/20:73604486 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11210/20:10422020

  • Výsledek na webu

    <a href="http://eidos.uw.edu.pl/evaluating-food-and-beverage-experience-paradoxes-of-the-normativity/" target="_blank" >http://eidos.uw.edu.pl/evaluating-food-and-beverage-experience-paradoxes-of-the-normativity/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.14394/eidos.jpc.2020.0033" target="_blank" >10.14394/eidos.jpc.2020.0033</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluating Food and Beverage Experience: Paradoxes of the Normativity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This article is concerned with an analysis of semantics and the normativity of evaluative judgments, in which “aesthetic concepts” and “predicates of personal taste” are used in the context of the evaluation of selected cultural forms (foods and beverages). Qualitative data obtained through semi-structured interviews with representatives in four categories of actors in the cultural field (non-experts, fans, makers, and professional critics) are analyzed. In the light of the findings, theories of aesthetic judgment are critically assessed, which on the one hand, postulate the categorical semantic and normative difference between aesthetic concepts and predicates of personal taste and, on the other hand, conceive aesthetic disputes from an epistemological point of view and do not sufficiently take into account their pragmatic context. In conclusion, a functional analysis of the semantics and normativity of evaluative judgments is presented, in which the speakers use terms from the field of aesthetics.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluating Food and Beverage Experience: Paradoxes of the Normativity

  • Popis výsledku anglicky

    This article is concerned with an analysis of semantics and the normativity of evaluative judgments, in which “aesthetic concepts” and “predicates of personal taste” are used in the context of the evaluation of selected cultural forms (foods and beverages). Qualitative data obtained through semi-structured interviews with representatives in four categories of actors in the cultural field (non-experts, fans, makers, and professional critics) are analyzed. In the light of the findings, theories of aesthetic judgment are critically assessed, which on the one hand, postulate the categorical semantic and normative difference between aesthetic concepts and predicates of personal taste and, on the other hand, conceive aesthetic disputes from an epistemological point of view and do not sufficiently take into account their pragmatic context. In conclusion, a functional analysis of the semantics and normativity of evaluative judgments is presented, in which the speakers use terms from the field of aesthetics.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60301 - Philosophy, History and Philosophy of science and technology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Eidos: a journal for philosophy of culture

  • ISSN

    2544-302X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    99-112

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus