Characterisation of a plant aminoaldehyde dehydrogenase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F00%3A00001106" target="_blank" >RIV/61989592:15310/00:00001106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterisation of a plant aminoaldehyde dehydrogenase
Popis výsledku v původním jazyce
According to our knowledge, this is the first purification method developed, enabling isolation of a homogeneous aminoaldehyde dehydrogenase (AMADH) from etiolated pea seedlings. The procedure involved initial purification with precipitants followed by three low pressure chromatographic steps. Partially purified enzyme was further subjected to FPLC on a Mono Q column and to affinity-interaction chromatography on 5´-AMP Sepharose. Purity of the final enzyme preparation was checked by SDS-PAGE and chromatofocusing. Pea AMADH exists as a tetramer of 230 kDa in the native state, a molecular mass of one subunit was determined as 57 kDa. The enzyme was found to be an acidic protein with pI 5.4. AMADH showed a broad substrate specificity utilising various aminoaldehydes (C3-C6) as substrates. The best substrate of pea AMADH was 3-aminopropionaldehyde, the enzyme also efficiently oxidised 4-aminobutyraldehyde and w-guanidinoanalogues of the aminoaldehydes. Pea aminoaldehyde dehydrogenase was i
Název v anglickém jazyce
Characterisation of a plant aminoaldehyde dehydrogenase
Popis výsledku anglicky
According to our knowledge, this is the first purification method developed, enabling isolation of a homogeneous aminoaldehyde dehydrogenase (AMADH) from etiolated pea seedlings. The procedure involved initial purification with precipitants followed by three low pressure chromatographic steps. Partially purified enzyme was further subjected to FPLC on a Mono Q column and to affinity-interaction chromatography on 5´-AMP Sepharose. Purity of the final enzyme preparation was checked by SDS-PAGE and chromatofocusing. Pea AMADH exists as a tetramer of 230 kDa in the native state, a molecular mass of one subunit was determined as 57 kDa. The enzyme was found to be an acidic protein with pI 5.4. AMADH showed a broad substrate specificity utilising various aminoaldehydes (C3-C6) as substrates. The best substrate of pea AMADH was 3-aminopropionaldehyde, the enzyme also efficiently oxidised 4-aminobutyraldehyde and w-guanidinoanalogues of the aminoaldehydes. Pea aminoaldehyde dehydrogenase was i
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biochimica Et Biophysica Acta
ISSN
0006-3002
e-ISSN
—
Svazek periodika
1480
Číslo periodika v rámci svazku
NA
Stát vydavatele periodika
XX - osoby bez státní příslušnosti
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—