Termostabilní deriváty trypsinu pro zdokonalené štěpení v gelu ve vysoce účinné proteomice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F04%3A00002285" target="_blank" >RIV/61989592:15310/04:00002285 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Thermostable trypsin derivatives for enhanced in-gel digestion in high throughput proteomics
Popis výsledku v původním jazyce
Proteomics is the emerging scientific discipline focused on understanding of molecular processes in the cell through a large-scale study of proteins existing in a specific biological context (proteome). Identification of proteins after electrophoretic separations in polyacrylamide gels is typically achieved by their enzymatic in-gel digestion and analyzing the recovered peptides by mass spectrometry. However, a poor yield of the digestion products has been recognized as a serious bottleneck in further progress in high throughput proteomics. Hence accelerated digestion of protein would represent a major advance towards the cost-effective #real-time# flexible characterization of proteomes. Here we report a study on development of autolysis-resistant bovine trypsin (BT) conjugates showing high catalytic activity at elevated temperatures. BT was modified by coupling of various sugars or sugar-moiety-containing compounds to primary amino groups (lysine residues) in the enzyme molecule. For
Název v anglickém jazyce
Thermostable trypsin derivatives for enhanced in-gel digestion in high throughput proteomics
Popis výsledku anglicky
Proteomics is the emerging scientific discipline focused on understanding of molecular processes in the cell through a large-scale study of proteins existing in a specific biological context (proteome). Identification of proteins after electrophoretic separations in polyacrylamide gels is typically achieved by their enzymatic in-gel digestion and analyzing the recovered peptides by mass spectrometry. However, a poor yield of the digestion products has been recognized as a serious bottleneck in further progress in high throughput proteomics. Hence accelerated digestion of protein would represent a major advance towards the cost-effective #real-time# flexible characterization of proteomes. Here we report a study on development of autolysis-resistant bovine trypsin (BT) conjugates showing high catalytic activity at elevated temperatures. BT was modified by coupling of various sugars or sugar-moiety-containing compounds to primary amino groups (lysine residues) in the enzyme molecule. For
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ME%20664" target="_blank" >ME 664: Konjugáty proteolytických enzymů ve vysoce výkonné proteomice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Palackianae Olomucensis, Facultas Rerum Naturalium, Chemica
ISSN
0232-0061
e-ISSN
—
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
S
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
275
Strana od-do
18-19
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—