Termostabilní β-cyklodextrinové deriváty dvou podobných rostlinných aminoxidas a jejich vlastnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F05%3A00002262" target="_blank" >RIV/61989592:15310/05:00002262 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Thermostable β-cyclodextrin conjugates of two similar plant amine oxidases and their properties
Popis výsledku v původním jazyce
Syntheses of conjugates of garden pea (Pisum sativum) and grass pea (Lathyrus sativus) amine oxidases (PSAO and GPAO respectively) with BCD (â-cyclodextrin), performed to improve the thermostability of the enzymes, are described in the present study. Periodate-oxidized BCD reacted with the enzyme proteins via free primary amino groups in a buffered solution containingcyanoborohydride as a reductant. Although the specific activities of PSAO and GPAO partially decreased after modification, Km values determined for the best diamine substrates remained almost unchanged. Both the BCD conjugates could be incubated at 65 ◦C for 30 min without considerable inactivation, and the residual activity remained detectable even after incubation at 75 ◦C. The conjugates contained approx. 30% of neutral sugars. Molecular masses of BCD-PSAO and BCD-GPAO (180 kDa), as estimated by gelpermeation chromatography, were higher compared with the value of 145 kDa for the native enzymes. Thiswas in go
Název v anglickém jazyce
Thermostable β-cyclodextrin conjugates of two similar plant amine oxidases and their properties
Popis výsledku anglicky
Syntheses of conjugates of garden pea (Pisum sativum) and grass pea (Lathyrus sativus) amine oxidases (PSAO and GPAO respectively) with BCD (â-cyclodextrin), performed to improve the thermostability of the enzymes, are described in the present study. Periodate-oxidized BCD reacted with the enzyme proteins via free primary amino groups in a buffered solution containingcyanoborohydride as a reductant. Although the specific activities of PSAO and GPAO partially decreased after modification, Km values determined for the best diamine substrates remained almost unchanged. Both the BCD conjugates could be incubated at 65 ◦C for 30 min without considerable inactivation, and the residual activity remained detectable even after incubation at 75 ◦C. The conjugates contained approx. 30% of neutral sugars. Molecular masses of BCD-PSAO and BCD-GPAO (180 kDa), as estimated by gelpermeation chromatography, were higher compared with the value of 145 kDa for the native enzymes. Thiswas in go
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ME%20664" target="_blank" >ME 664: Konjugáty proteolytických enzymů ve vysoce výkonné proteomice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biotechnology and Applied Biochemistry
ISSN
0885-4513
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
77-84
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—