Biochemické aspekty tvorby reaktivních kyslíkových forem při interakci mezi Lycopersicon spp. a Oidium neolycopersici
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F06%3A00002802" target="_blank" >RIV/61989592:15310/06:00002802 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biochemical aspects of reactive oxygen species formation in the interaction between Lycopersicon spp. and Oidium neolycopersici
Popis výsledku v původním jazyce
Three Lycopersicon spp. accessions differing in the level of resistance to Oidium neolycopersici L. Kiss (tomato powdery mildew) were studied. Defence reactions occurring in tissue of Lycopersicon esculentum cv. Amateur (susceptible control), Lycopersicon hirsutum f. glabratum (LA 2128) (highly resistant) and Lycopersicon chmielewskii (LA 2663) moderately resistant) were investigated during the first 120 h post-inoculation (hpi). A hypersensitive reaction was detected after 48 hpi in both resistant tomato accessions. Changes in accumulation of hydrogen peroxide and enzymes involved in its metabolism (catalase, peroxidases, superoxide dismutase) were monitored. In resistant accessions, intensive H2O2 production correlated with increased activity of cytosolic guaiacol peroxidase, syringaldazine peroxidase and ascorbate peroxidase. Catalase activity increased especially in moderately resistant L. chmielewskii. A similar degree of lipid peroxidation occurred in all Lycopersicon accessions.
Název v anglickém jazyce
Biochemical aspects of reactive oxygen species formation in the interaction between Lycopersicon spp. and Oidium neolycopersici
Popis výsledku anglicky
Three Lycopersicon spp. accessions differing in the level of resistance to Oidium neolycopersici L. Kiss (tomato powdery mildew) were studied. Defence reactions occurring in tissue of Lycopersicon esculentum cv. Amateur (susceptible control), Lycopersicon hirsutum f. glabratum (LA 2128) (highly resistant) and Lycopersicon chmielewskii (LA 2663) moderately resistant) were investigated during the first 120 h post-inoculation (hpi). A hypersensitive reaction was detected after 48 hpi in both resistant tomato accessions. Changes in accumulation of hydrogen peroxide and enzymes involved in its metabolism (catalase, peroxidases, superoxide dismutase) were monitored. In resistant accessions, intensive H2O2 production correlated with increased activity of cytosolic guaiacol peroxidase, syringaldazine peroxidase and ascorbate peroxidase. Catalase activity increased especially in moderately resistant L. chmielewskii. A similar degree of lipid peroxidation occurred in all Lycopersicon accessions.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Physiological and Molecular Plant Pathology
ISSN
0885-5765
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
22-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—