Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biochemické aspekty tvorby reaktivních kyslíkových forem při interakci mezi Lycopersicon spp. a Oidium neolycopersici

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F06%3A00002802" target="_blank" >RIV/61989592:15310/06:00002802 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biochemical aspects of reactive oxygen species formation in the interaction between Lycopersicon spp. and Oidium neolycopersici

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Three Lycopersicon spp. accessions differing in the level of resistance to Oidium neolycopersici L. Kiss (tomato powdery mildew) were studied. Defence reactions occurring in tissue of Lycopersicon esculentum cv. Amateur (susceptible control), Lycopersicon hirsutum f. glabratum (LA 2128) (highly resistant) and Lycopersicon chmielewskii (LA 2663) moderately resistant) were investigated during the first 120 h post-inoculation (hpi). A hypersensitive reaction was detected after 48 hpi in both resistant tomato accessions. Changes in accumulation of hydrogen peroxide and enzymes involved in its metabolism (catalase, peroxidases, superoxide dismutase) were monitored. In resistant accessions, intensive H2O2 production correlated with increased activity of cytosolic guaiacol peroxidase, syringaldazine peroxidase and ascorbate peroxidase. Catalase activity increased especially in moderately resistant L. chmielewskii. A similar degree of lipid peroxidation occurred in all Lycopersicon accessions.

  • Název v anglickém jazyce

    Biochemical aspects of reactive oxygen species formation in the interaction between Lycopersicon spp. and Oidium neolycopersici

  • Popis výsledku anglicky

    Three Lycopersicon spp. accessions differing in the level of resistance to Oidium neolycopersici L. Kiss (tomato powdery mildew) were studied. Defence reactions occurring in tissue of Lycopersicon esculentum cv. Amateur (susceptible control), Lycopersicon hirsutum f. glabratum (LA 2128) (highly resistant) and Lycopersicon chmielewskii (LA 2663) moderately resistant) were investigated during the first 120 h post-inoculation (hpi). A hypersensitive reaction was detected after 48 hpi in both resistant tomato accessions. Changes in accumulation of hydrogen peroxide and enzymes involved in its metabolism (catalase, peroxidases, superoxide dismutase) were monitored. In resistant accessions, intensive H2O2 production correlated with increased activity of cytosolic guaiacol peroxidase, syringaldazine peroxidase and ascorbate peroxidase. Catalase activity increased especially in moderately resistant L. chmielewskii. A similar degree of lipid peroxidation occurred in all Lycopersicon accessions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Physiological and Molecular Plant Pathology

  • ISSN

    0885-5765

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    22-32

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus