Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny obsahu fenolických látek v listech Lactuca spp. po infekci Bremia lactucae

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F06%3A00003233" target="_blank" >RIV/61989592:15310/06:00003233 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny obsahu fenolických látek v listech Lactuca spp. po infekci Bremia lactucae

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U souboru pěti genotypů Lactuca spp., kulturních i planě rostoucích druhů, byla v průběhu počátečních fází infekce Bremia lactucae (96h po inokulaci, hai) studována distribuce fenolických látek, časové změny aktivity fenylalaninamoniaklyázy (PAL) a zastoupení fenolických kyselin (PhA). Vyšší obsah PhA u rostlin 8 týdnů starých ve srovnání se semenáčky potvrzuje ukládání PhA během ontogeneze. Inokulace B.lactucae (NL16) vedla ke snížení hladin PhA, především u kyseliny kávové a gentisové. Nárůst aktivityPAL byl zaznamenán po inokulaci u všech studovaných genotypů, nejvýrazněji u rezistentního genotypu L. sativa (Mariska).

  • Název v anglickém jazyce

    Variation in phenolic compounds content in Lactuca spp. leaves due to Bremia lactucae infection

  • Popis výsledku anglicky

    Distribution of phenolic compounds, time-course changes of phenylalanine ammonium lyase (PAL) activity and phenolic acids (PhA) amount were studied in five Lactuca spp. genotypes during 96 h after inoculation (hai) by Bremia lactucae (NL16). Increasing level of PhAs was recorded during course of plant ontogenesis. Challenge by B.lactucae induced decrease in PhAs level, esp. for caffeic and gentic acids. PAL activity arose after inoculation in both succeptible and resistant plants, the most significantlyin resistant L. sativa (Mariska).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin

  • ISBN

    80-86555-85-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    300

  • Strana od-do

    188-192

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku