Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pastvy na druhovou diverzitu - úvod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F08%3A00011229" target="_blank" >RIV/61989592:15310/08:00011229 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pastvy na druhovou diverzitu - úvod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Koncem devadesátých let 20. století došlo díky změnám v dotační politice k významné renesanci pastvy skotu a ovcí, a to často na plochách, které již byly dlouhou dobu obhospodařovány sečením. Pastva se liší od sečení ve variabilitě výsledné výšky porostu, půdními disturbancemi a obohacováním porostu živinami. Pastevní projevy se uplatňují na různých místech travního porostu v různém čase, což zásadně mění jeho strukturu. Důležitými faktory určujícími charakter vlivu pastvy na druhovou rozmanitost jsou počáteční druhová skladba, abiotické podmínky stanoviště a intenzita pastvy. Zemědělci preferují vyšší zatížení pastviny (1-2 dobytčí jednotky na ha), což z dlouhodobé perspektivy zlepšuje stravitelnost paseného porostu.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of grazing on species diversity - introduction

  • Popis výsledku anglicky

    Changes in the system of subsidies at the end of the 1990s caused a strong increase in cattle and sheep grazing, often at sites previously managed by mowing. Grazing differs from mowing in variability of resulting sward profile, soil disturbance and nutrient enrichment. Grazing also varies in space and time creating a mosaic of low and high swards. The way in which grazing influences species diversity is determined by initial vegetation diversity, abiotic conditions and grazing intensity. Farmers preferhigh grazing pressure (1-2 livestock units per hectare), which from long-term perspective enhances digestibility of the grazed sward.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/SP%2F2D3%2F179%2F07" target="_blank" >SP/2D3/179/07: Funkční typy rostlin a jejich diverzita jako indikátory různých způsobů obhospodařování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Louky Bílých Karpat

  • ISBN

    978-80-903444-6-4

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    355

  • Počet stran knihy

    461

  • Název nakladatele

    ZO ČSOP Bílé Karpaty

  • Místo vydání

    Veselí nad Moravou

  • Kód UT WoS kapitoly