Nitrace proteinů reaktivními formami dusíku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F09%3A00010352" target="_blank" >RIV/61989592:15310/09:00010352 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nitrace proteinů reaktivními formami dusíku
Popis výsledku v původním jazyce
This review summarizes the current knowledge of nitration of tyrosine residues in proteins. Tyrosine residues are nitrated to 3-nitrotyrosine residues by reactive compounds like nitric oxide, nitric dioxide, peroxynitrite and nitrite metabolites as wellas by other reactive nitrogen and oxygen species. Peroxynitrites are probably the most important nitration agents in vivo, though other nitrations have also been described. The introduced nitro group influences pKa of the tyrosine residue and its accessibility to phosphorylation as well as protein structure, stability and biological activity. The enhanced nitration of proteins is a consequence of a higher production of reactive nitrogen and oxygen species and/or their lower scavenging. Nitrated proteinsare observed in many cardiovascular, neurodegenerative and inflammatory pathologies. The nitrated proteins can be detected by immunohistochemical methods in situ or detected and identified by chromatography and mass spectrometry.
Název v anglickém jazyce
Nitrace proteinů reaktivními formami dusíku
Popis výsledku anglicky
This review summarizes the current knowledge of nitration of tyrosine residues in proteins. Tyrosine residues are nitrated to 3-nitrotyrosine residues by reactive compounds like nitric oxide, nitric dioxide, peroxynitrite and nitrite metabolites as wellas by other reactive nitrogen and oxygen species. Peroxynitrites are probably the most important nitration agents in vivo, though other nitrations have also been described. The introduced nitro group influences pKa of the tyrosine residue and its accessibility to phosphorylation as well as protein structure, stability and biological activity. The enhanced nitration of proteins is a consequence of a higher production of reactive nitrogen and oxygen species and/or their lower scavenging. Nitrated proteinsare observed in many cardiovascular, neurodegenerative and inflammatory pathologies. The nitrated proteins can be detected by immunohistochemical methods in situ or detected and identified by chromatography and mass spectrometry.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
103
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—