Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Phenolic acid content and radical scavenging activity of extracts from medlar (Mespilus germanica L.) fruit at different stages of ripening

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F11%3A33118140" target="_blank" >RIV/61989592:15310/11:33118140 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61389030:_____/11:00368589

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.030" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.030</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.030" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2010.06.030</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phenolic acid content and radical scavenging activity of extracts from medlar (Mespilus germanica L.) fruit at different stages of ripening

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The medlar fruit (Mespilus germanica L) has been gaining commercial importance in recent years, attracting research on its chemical composition. In this study, we have investigated how the degree of ripeness affects the concentrations and proportions ofphenolic acids. The DPPH scavenging activity and the total phenolic content (TPC) were determined. Five stages of fruit maturity were studied and eight phenolic acids (protocatechuic, 4-hydroxybenzoic, syringic, 3-hydroxybenzoic, caffeic, salicylic, 4-coumaric and sinapic) were determined by HPLC-MS. The concentrations of phenolic acids mostly decreased as the fruit ripening progressed, except for insoluble ester-bound phenolics, which increased at the early stages of maturity and decreased only duringthe ripe to over-ripe stage of maturity. The DPPH scavenging activity also decreased during fruit maturation, suggesting a decrease of natural antioxidants in fruit. A strong correlation between TPC and antioxidant capacity measured by th

  • Název v anglickém jazyce

    Phenolic acid content and radical scavenging activity of extracts from medlar (Mespilus germanica L.) fruit at different stages of ripening

  • Popis výsledku anglicky

    The medlar fruit (Mespilus germanica L) has been gaining commercial importance in recent years, attracting research on its chemical composition. In this study, we have investigated how the degree of ripeness affects the concentrations and proportions ofphenolic acids. The DPPH scavenging activity and the total phenolic content (TPC) were determined. Five stages of fruit maturity were studied and eight phenolic acids (protocatechuic, 4-hydroxybenzoic, syringic, 3-hydroxybenzoic, caffeic, salicylic, 4-coumaric and sinapic) were determined by HPLC-MS. The concentrations of phenolic acids mostly decreased as the fruit ripening progressed, except for insoluble ester-bound phenolics, which increased at the early stages of maturity and decreased only duringthe ripe to over-ripe stage of maturity. The DPPH scavenging activity also decreased during fruit maturation, suggesting a decrease of natural antioxidants in fruit. A strong correlation between TPC and antioxidant capacity measured by th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/KAN200380801" target="_blank" >KAN200380801: Imunonanotechnologie pro diagnostiku látek hormonální povahy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    124

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    271-277

  • Kód UT WoS článku

    000282500000038

  • EID výsledku v databázi Scopus