Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of flavored mineral waters on AhR-CYP1A1 signaling pathway in primary human hepatocytes and in human hepatic and intestinal cancer cells

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F12%3A33142192" target="_blank" >RIV/61989592:15310/12:33142192 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512002578" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512002578</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2012.03.073" target="_blank" >10.1016/j.fct.2012.03.073</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of flavored mineral waters on AhR-CYP1A1 signaling pathway in primary human hepatocytes and in human hepatic and intestinal cancer cells

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Food-drug interaction is an emerging phenomenon, comprising pharmacokinetic or toxicokinetic interactions between food constituents and drugs. The mechanisms include inhibition of enzymes and transporters, and induction of drug metabolizing enzymes. A prominent regulator of drug-metabolizing enzymes is an aryl hydrocarbon receptor (AhR) that transcriptionally regulates CYP1 enzymes, phase II enzymes and many other genes. In the current paper, we have examined the effects of 28 different flavored mineralwaters on AhR-CYP1A1 signaling pathway in primary cultures of human hepatocytes and in human cancer cell lines HepG2 (hepatic) and LS174T (intestinal). The techniques of Western blot, RT-PCR and gene reporter assays were employed to determine the expression of CYP1A1 mRNA, protein and activation of AhR, respectively. We have identified four flavored mineral waters which activated AhR and/or induced CYP1A1. These data imply a potential of some flavored mineral waters to cause food-drug i

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of flavored mineral waters on AhR-CYP1A1 signaling pathway in primary human hepatocytes and in human hepatic and intestinal cancer cells

  • Popis výsledku anglicky

    Food-drug interaction is an emerging phenomenon, comprising pharmacokinetic or toxicokinetic interactions between food constituents and drugs. The mechanisms include inhibition of enzymes and transporters, and induction of drug metabolizing enzymes. A prominent regulator of drug-metabolizing enzymes is an aryl hydrocarbon receptor (AhR) that transcriptionally regulates CYP1 enzymes, phase II enzymes and many other genes. In the current paper, we have examined the effects of 28 different flavored mineralwaters on AhR-CYP1A1 signaling pathway in primary cultures of human hepatocytes and in human cancer cell lines HepG2 (hepatic) and LS174T (intestinal). The techniques of Western blot, RT-PCR and gene reporter assays were employed to determine the expression of CYP1A1 mRNA, protein and activation of AhR, respectively. We have identified four flavored mineral waters which activated AhR and/or induced CYP1A1. These data imply a potential of some flavored mineral waters to cause food-drug i

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Chemical Toxicology

  • ISSN

    0278-6915

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1933-1939

  • Kód UT WoS článku

    000305719700017

  • EID výsledku v databázi Scopus