Effect of metabolic regulators on aluminium uptake and toxicity in Matricaria chamomilla plants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F12%3A33142795" target="_blank" >RIV/61989592:15310/12:33142795 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/12:00382521 RIV/62156489:43210/12:43908633
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942812000575" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942812000575</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.plaphy.2012.02.018" target="_blank" >10.1016/j.plaphy.2012.02.018</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of metabolic regulators on aluminium uptake and toxicity in Matricaria chamomilla plants
Popis výsledku v původním jazyce
Phenolic metabolism of Al-exposed Matricaria chamomilla plants was modulated with four regulators: 2-aminoindane-2-phosphonic acid (AIP), salicylic acid (SA), sodium nitroprusside (SNP) and dithiothreitol (DTT). Physiological parameters (tissue water content, soluble proteins, reducing sugars, K+ content), root lignin content and free amino acids (increase in root proline and alanine) were the most affected in SA + Al variant, indicating negative impact of SA on Al-induced changes. SNP showed the leastvisible impact, suggesting protective effect of nitric oxide. Complex comparison between Al alone and combined treatments revealed that SA and DTT stimulated increase in shoot phenolic acids (mainly vanillic acid), sum of flavonols and soluble phenols but decreased the levels of coumarin-related compounds (Z- and E-2-beta-D-glucopyranosyloxy-4-methoxycinnamic acids), leading to elevation of shoot Al. Positive correlation between phenolic acids (mainly ferulic and chlorogenic acids), solu
Název v anglickém jazyce
Effect of metabolic regulators on aluminium uptake and toxicity in Matricaria chamomilla plants
Popis výsledku anglicky
Phenolic metabolism of Al-exposed Matricaria chamomilla plants was modulated with four regulators: 2-aminoindane-2-phosphonic acid (AIP), salicylic acid (SA), sodium nitroprusside (SNP) and dithiothreitol (DTT). Physiological parameters (tissue water content, soluble proteins, reducing sugars, K+ content), root lignin content and free amino acids (increase in root proline and alanine) were the most affected in SA + Al variant, indicating negative impact of SA on Al-induced changes. SNP showed the leastvisible impact, suggesting protective effect of nitric oxide. Complex comparison between Al alone and combined treatments revealed that SA and DTT stimulated increase in shoot phenolic acids (mainly vanillic acid), sum of flavonols and soluble phenols but decreased the levels of coumarin-related compounds (Z- and E-2-beta-D-glucopyranosyloxy-4-methoxycinnamic acids), leading to elevation of shoot Al. Positive correlation between phenolic acids (mainly ferulic and chlorogenic acids), solu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant Physiology and Biochemistry
ISSN
0981-9428
e-ISSN
—
Svazek periodika
54
Číslo periodika v rámci svazku
N
Stát vydavatele periodika
FR - Francouzská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
140-148
Kód UT WoS článku
000303622100018
EID výsledku v databázi Scopus
—