Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Formation of Zero-valent Iron Nanoparticles Mediated by Amino Acids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F13%3A33145998" target="_blank" >RIV/61989592:15310/13:33145998 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.proenv.2013.04.109" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.proenv.2013.04.109</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.proenv.2013.04.109" target="_blank" >10.1016/j.proenv.2013.04.109</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Formation of Zero-valent Iron Nanoparticles Mediated by Amino Acids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zero-valent iron nanoparticles (NZVI) which are frequently investigated for their application potential in pollutants removal can be prepared by several different ways. Here, we report NZVI formation by wet chemical synthesis in the presence of selectedL-amino acids, thus low-molecular weight and biocompatible species. According to our results based mainly, but not only, on Mössbauer spectroscopy (an excellent iron sensitive method), there are distinct differences in zero-valent iron content when eachof the amino acids under study mediated NZVI formation. The content of iron atoms in the oxidation state of zero is one of crucial parameters when considering the reductive mode of NZVI action against pollutants. For instance, while the presence of L-glutamic acid promoted NZVI generation, L- cysteine hindered it completely. The effect of L-arginine and L-glutamine presence during NZVI formation was also investigated and evaluated. Moreover, the influence of acidic and alkaline pH values

  • Název v anglickém jazyce

    Formation of Zero-valent Iron Nanoparticles Mediated by Amino Acids

  • Popis výsledku anglicky

    Zero-valent iron nanoparticles (NZVI) which are frequently investigated for their application potential in pollutants removal can be prepared by several different ways. Here, we report NZVI formation by wet chemical synthesis in the presence of selectedL-amino acids, thus low-molecular weight and biocompatible species. According to our results based mainly, but not only, on Mössbauer spectroscopy (an excellent iron sensitive method), there are distinct differences in zero-valent iron content when eachof the amino acids under study mediated NZVI formation. The content of iron atoms in the oxidation state of zero is one of crucial parameters when considering the reductive mode of NZVI action against pollutants. For instance, while the presence of L-glutamic acid promoted NZVI generation, L- cysteine hindered it completely. The effect of L-arginine and L-glutamine presence during NZVI formation was also investigated and evaluated. Moreover, the influence of acidic and alkaline pH values

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Procedia Environmental Science 2013

  • ISSN

    1878-0296

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2013

  • Číslo periodika v rámci svazku

    18

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    809-817

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus