Formation of Zero-valent Iron Nanoparticles Mediated by Amino Acids
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F13%3A33145998" target="_blank" >RIV/61989592:15310/13:33145998 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.proenv.2013.04.109" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.proenv.2013.04.109</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.proenv.2013.04.109" target="_blank" >10.1016/j.proenv.2013.04.109</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Formation of Zero-valent Iron Nanoparticles Mediated by Amino Acids
Popis výsledku v původním jazyce
Zero-valent iron nanoparticles (NZVI) which are frequently investigated for their application potential in pollutants removal can be prepared by several different ways. Here, we report NZVI formation by wet chemical synthesis in the presence of selectedL-amino acids, thus low-molecular weight and biocompatible species. According to our results based mainly, but not only, on Mössbauer spectroscopy (an excellent iron sensitive method), there are distinct differences in zero-valent iron content when eachof the amino acids under study mediated NZVI formation. The content of iron atoms in the oxidation state of zero is one of crucial parameters when considering the reductive mode of NZVI action against pollutants. For instance, while the presence of L-glutamic acid promoted NZVI generation, L- cysteine hindered it completely. The effect of L-arginine and L-glutamine presence during NZVI formation was also investigated and evaluated. Moreover, the influence of acidic and alkaline pH values
Název v anglickém jazyce
Formation of Zero-valent Iron Nanoparticles Mediated by Amino Acids
Popis výsledku anglicky
Zero-valent iron nanoparticles (NZVI) which are frequently investigated for their application potential in pollutants removal can be prepared by several different ways. Here, we report NZVI formation by wet chemical synthesis in the presence of selectedL-amino acids, thus low-molecular weight and biocompatible species. According to our results based mainly, but not only, on Mössbauer spectroscopy (an excellent iron sensitive method), there are distinct differences in zero-valent iron content when eachof the amino acids under study mediated NZVI formation. The content of iron atoms in the oxidation state of zero is one of crucial parameters when considering the reductive mode of NZVI action against pollutants. For instance, while the presence of L-glutamic acid promoted NZVI generation, L- cysteine hindered it completely. The effect of L-arginine and L-glutamine presence during NZVI formation was also investigated and evaluated. Moreover, the influence of acidic and alkaline pH values
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Procedia Environmental Science 2013
ISSN
1878-0296
e-ISSN
—
Svazek periodika
2013
Číslo periodika v rámci svazku
18
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
809-817
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—