Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Development of a HPLC-UV method for determination of low amounts of lactose in real sweeteners samples

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F13%3A33147256" target="_blank" >RIV/61989592:15310/13:33147256 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj HPLC-UV metódy pre stanovenie nízkych obsahov laktózy v reálnych vzorkách sladidiel

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metóda kvapalinovej chromatografie s UV detekciou bola vyvinutá pre stanovenie nízkych obsahov laktózy vo vzorkách sladidiel. Bol navrhnutý a optimalizovaný postup úpravy vzorky pred analýzou - derivatizácia. V rámci optimalizácie derivatizačného postupubol testovaný vplyv derivatizačného činidla, pH a diluentu na derivatizovanú vzorku. Ďalej boli testovaných sedem gradientov a päť izokratických elucí pri ktorých bolo dosiahnuté čo najlepšie oddelenie laktózy od zbytku matrice. Pre identifikáciu laktózy vo vzorke a jej kvantifikácií bola použitá metóda štandardného prídavku štandardu laktózy o koncentrácií 100 ppm. Z dosiahnutých výsledkov je pre identifikáciu a kvantifikáciu možné doporučiť spojenie kvapalinovej chromatografie s UV detekciou s nutnosťou derivatizácie vzorky pred vlastnou analýzou.

  • Název v anglickém jazyce

    Development of a HPLC-UV method for determination of low amounts of lactose in real sweeteners samples

  • Popis výsledku anglicky

    The liquid chromatography method with UV detection was developed to determine small amounts of lactose in sweetener samples. We designed and optimized the process of sample preparation/conditioning before the analysis, i.e. derivatization. The optimization of derivatization procedure involved examining the effects of derivatization agent, pH and diluent on the derivatization sample. Next, we tested seven gradients and five isocratic elutions demonstrating the best lactose separation from the rest of thematrix. The standard addition of lactose standard at 100 ppm concentration was employed to identify and quantify the sample lactose. Our results suggest that the liquid chromatography with UV detection should be preceded by sample derivatization.

Klasifikace

  • Druh

    V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Počet stran výsledku

    15

  • Místo vydání

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Waters Gesellschaft m.b.H.

  • Verze