Development of a HPLC-UV method for determination of low amounts of lactose in real sweeteners samples
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F13%3A33147256" target="_blank" >RIV/61989592:15310/13:33147256 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vývoj HPLC-UV metódy pre stanovenie nízkych obsahov laktózy v reálnych vzorkách sladidiel
Popis výsledku v původním jazyce
Metóda kvapalinovej chromatografie s UV detekciou bola vyvinutá pre stanovenie nízkych obsahov laktózy vo vzorkách sladidiel. Bol navrhnutý a optimalizovaný postup úpravy vzorky pred analýzou - derivatizácia. V rámci optimalizácie derivatizačného postupubol testovaný vplyv derivatizačného činidla, pH a diluentu na derivatizovanú vzorku. Ďalej boli testovaných sedem gradientov a päť izokratických elucí pri ktorých bolo dosiahnuté čo najlepšie oddelenie laktózy od zbytku matrice. Pre identifikáciu laktózy vo vzorke a jej kvantifikácií bola použitá metóda štandardného prídavku štandardu laktózy o koncentrácií 100 ppm. Z dosiahnutých výsledkov je pre identifikáciu a kvantifikáciu možné doporučiť spojenie kvapalinovej chromatografie s UV detekciou s nutnosťou derivatizácie vzorky pred vlastnou analýzou.
Název v anglickém jazyce
Development of a HPLC-UV method for determination of low amounts of lactose in real sweeteners samples
Popis výsledku anglicky
The liquid chromatography method with UV detection was developed to determine small amounts of lactose in sweetener samples. We designed and optimized the process of sample preparation/conditioning before the analysis, i.e. derivatization. The optimization of derivatization procedure involved examining the effects of derivatization agent, pH and diluent on the derivatization sample. Next, we tested seven gradients and five isocratic elutions demonstrating the best lactose separation from the rest of thematrix. The standard addition of lactose standard at 100 ppm concentration was employed to identify and quantify the sample lactose. Our results suggest that the liquid chromatography with UV detection should be preceded by sample derivatization.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
15
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
Waters Gesellschaft m.b.H.
Verze
—