Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The development of free amino acids and volatile compounds in cheese 'Oloumoucke tvaruky' (PGI) during ripening

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F13%3A33147262" target="_blank" >RIV/61989592:15310/13:33147262 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12164" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12164</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12164" target="_blank" >10.1111/ijfs.12164</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The development of free amino acids and volatile compounds in cheese 'Oloumoucke tvaruky' (PGI) during ripening

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Twenty-two free amino acid (FAA) concentrations were observed during manufacture (7days) and ripening period (42days follow-up) of Olomoucke tvaruky (PGI, smear acid cheese). During the ripening period, the amounts of volatile compounds and selected sensory attributes were also analysed. The free amino acids were determined by means of ion-exchange chromatography, and the volatile compounds were detected and identified using HS-SPME coupled with GC/MS method. The development of the individual FAA content positively correlated with the ripening period (r=0.7734-0.9229; P{0.01). Forty-six volatile compounds (14 alcohols; 10 esters; 7 ketones; 5 acids; 4 aldehydes; 3 sulphur compounds; 2 phenol compounds; and 1 terpene) were identified. Concentrations ofseveral compounds increased (e.g. 3-methylbutanal, 2-butanol, 2-butanone; P{0.05) or decreased (e.g. dimethyldisulphide, methanethiol, 2-phenylethylacetate, methylbutyric acid; P{0.05) over cheese ageing. The results gave information abou

  • Název v anglickém jazyce

    The development of free amino acids and volatile compounds in cheese 'Oloumoucke tvaruky' (PGI) during ripening

  • Popis výsledku anglicky

    Twenty-two free amino acid (FAA) concentrations were observed during manufacture (7days) and ripening period (42days follow-up) of Olomoucke tvaruky (PGI, smear acid cheese). During the ripening period, the amounts of volatile compounds and selected sensory attributes were also analysed. The free amino acids were determined by means of ion-exchange chromatography, and the volatile compounds were detected and identified using HS-SPME coupled with GC/MS method. The development of the individual FAA content positively correlated with the ripening period (r=0.7734-0.9229; P{0.01). Forty-six volatile compounds (14 alcohols; 10 esters; 7 ketones; 5 acids; 4 aldehydes; 3 sulphur compounds; 2 phenol compounds; and 1 terpene) were identified. Concentrations ofseveral compounds increased (e.g. 3-methylbutanal, 2-butanol, 2-butanone; P{0.05) or decreased (e.g. dimethyldisulphide, methanethiol, 2-phenylethylacetate, methylbutyric acid; P{0.05) over cheese ageing. The results gave information abou

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0058" target="_blank" >ED2.1.00/03.0058: Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Science & Technology

  • ISSN

    0950-5423

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1868-1876

  • Kód UT WoS článku

    000322960300014

  • EID výsledku v databázi Scopus