Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F16%3A33160400" target="_blank" >RIV/61989592:15310/16:33160400 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838" target="_blank" >10.5507/prf.16.24449838</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích
Popis výsledku v původním jazyce
Kniha představuje houby a houbám podobné organismy, jako nedílnou součást lidského života a jídelníčku. Ve třinácti kapitolách najde čtenář poprvé soustředěny informace nejen z oblasti mykologie, ale i mnoha dalších oborů, které souvisejí s cílenou výrobou koncových produktů (potravin, nápojů, léčiv, biopreparátů, atd.) založených na využití jednobuněčných i mnohobuněčných vláknitých forem hub. Po nezbytném představení biotechnologií v první kapitole či biologie hub a houbám podobných organismů v kapitole druhé se publikace věnuje tématům jejich konkrétního využití , jako např. výrobě kvašených alkoholických nápojů (pivovarnictví, vinařství, lihovarnictví) a potravin (především sýrů, uzenin, probiotických potravin); pěstování makromycet (hub s plodnicemi, které se konzumují); využití hub k výrobě různých organických látek, včetně léčiv, či k biologické kontrole v zemědělství; negativním důsledkům rozkladných procesů hub, ale i možnostem jejich využití v ochraně životního prostředí. Poslední kapitola velmi stručně shrnuje genové manipulace mikromycet a věnuje se druhům, které jsou důležité pro výrobu "umělých" bílkovin. Kapitoly jsou doprovázeny souhrnem literatury a text je ilustrován řadou přehledných schémat, tabulek a desítkami barevných fotografií, které doplňují popisovanou problematiku.
Název v anglickém jazyce
Fungi and fungus-like organisms in biotechnology
Popis výsledku anglicky
The book presents the fungi and fungus-like organisms, as an integral part of human life and diet. In thirteen chapters, the reader will find the information from the field of mycology, but also from many other fields related to the targeted production of end-products (foods, beverages, pharmaceuticals, biologicals, etc.) based on the use of unicellular and multicellular filamentous forms of fungi. After the necessary introduction of biotechnology in the first chapter or the biology of fungi and fungal-like organisms in the second chapter, a publication devoted to topics of their specific use, such as the production of fermented alcoholic beverages (beer brewing, winemaking, distilling) and food (particularly cheese, sausages, probiotic foods) ; growing macromycetes (the fruiting bodies of fungi that consume); the use of fungi for the production of various organic compounds, including pharmaceuticals, or for biological control in agriculture; the negative consequences of fungal decay processes, but also the possibilities of their use in environmental protection. The last chapter briefly summarizes the genetic manipulation of fungi and focuses on species that are important for the production of heterologous proteins. The chapters are accompanied by a summary of the literature and the text is illustrated with a series of clear diagrams, tables and color photographs that complement the issues discussed.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-244-4983-8
Počet stran knihy
200
Název nakladatele
Univerzita Palackého v Olomouci
Místo vydání
Olomouc
Kód UT WoS knihy
—