Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F16%3A33160400" target="_blank" >RIV/61989592:15310/16:33160400 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5507/prf.16.24449838" target="_blank" >10.5507/prf.16.24449838</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kniha představuje houby a houbám podobné organismy, jako nedílnou součást lidského života a jídelníčku. Ve třinácti kapitolách najde čtenář poprvé soustředěny informace nejen z oblasti mykologie, ale i mnoha dalších oborů, které souvisejí s cílenou výrobou koncových produktů (potravin, nápojů, léčiv, biopreparátů, atd.) založených na využití jednobuněčných i mnohobuněčných vláknitých forem hub. Po nezbytném představení biotechnologií v první kapitole či biologie hub a houbám podobných organismů v kapitole druhé se publikace věnuje tématům jejich konkrétního využití , jako např. výrobě kvašených alkoholických nápojů (pivovarnictví, vinařství, lihovarnictví) a potravin (především sýrů, uzenin, probiotických potravin); pěstování makromycet (hub s plodnicemi, které se konzumují); využití hub k výrobě různých organických látek, včetně léčiv, či k biologické kontrole v zemědělství; negativním důsledkům rozkladných procesů hub, ale i možnostem jejich využití v ochraně životního prostředí. Poslední kapitola velmi stručně shrnuje genové manipulace mikromycet a věnuje se druhům, které jsou důležité pro výrobu "umělých" bílkovin. Kapitoly jsou doprovázeny souhrnem literatury a text je ilustrován řadou přehledných schémat, tabulek a desítkami barevných fotografií, které doplňují popisovanou problematiku.

  • Název v anglickém jazyce

    Fungi and fungus-like organisms in biotechnology

  • Popis výsledku anglicky

    The book presents the fungi and fungus-like organisms, as an integral part of human life and diet. In thirteen chapters, the reader will find the information from the field of mycology, but also from many other fields related to the targeted production of end-products (foods, beverages, pharmaceuticals, biologicals, etc.) based on the use of unicellular and multicellular filamentous forms of fungi. After the necessary introduction of biotechnology in the first chapter or the biology of fungi and fungal-like organisms in the second chapter, a publication devoted to topics of their specific use, such as the production of fermented alcoholic beverages (beer brewing, winemaking, distilling) and food (particularly cheese, sausages, probiotic foods) ; growing macromycetes (the fruiting bodies of fungi that consume); the use of fungi for the production of various organic compounds, including pharmaceuticals, or for biological control in agriculture; the negative consequences of fungal decay processes, but also the possibilities of their use in environmental protection. The last chapter briefly summarizes the genetic manipulation of fungi and focuses on species that are important for the production of heterologous proteins. The chapters are accompanied by a summary of the literature and the text is illustrated with a series of clear diagrams, tables and color photographs that complement the issues discussed.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-244-4983-8

  • Počet stran knihy

    200

  • Název nakladatele

    Univerzita Palackého v Olomouci

  • Místo vydání

    Olomouc

  • Kód UT WoS knihy