Involvement of aryl hydrocarbon receptor (AhR) in polyphenol inhibition of benzo[a]pyrene-induced oxidative stress and neoplastic transformation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F17%3A73580954" target="_blank" >RIV/61989592:15310/17:73580954 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28676325" target="_blank" >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28676325</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2017.07.001" target="_blank" >10.1016/j.fct.2017.07.001</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Involvement of aryl hydrocarbon receptor (AhR) in polyphenol inhibition of benzo[a]pyrene-induced oxidative stress and neoplastic transformation
Popis výsledku v původním jazyce
Recently, Omidian et al. reported the beneficial effects of divers polyphenols on cellular damage caused by benzo(a)pyrene (BaP) (Omidian et al., 2017). Test polyphenols comprised resveratrol, quercetin, catechin, cyanidin, kuromanin and berberine. In particular, the protective and anti-carcinogenic effects of polyphenols involved: (i) prevention of BaP-induced generation of reactive oxygen species (ROS); (ii) inhibition of BaP-mediated production of mitochondrial superoxide; (iii) inhibition (down-regulation) of BaP-dependent induction of genes related to oxidative stress and inflammation, including UCP2 and TNFa; (iv) inhibition of BaPinduced cell transformation to neoplastic colonies; (v) inhibition of cell proliferation increased by BaP.
Název v anglickém jazyce
Involvement of aryl hydrocarbon receptor (AhR) in polyphenol inhibition of benzo[a]pyrene-induced oxidative stress and neoplastic transformation
Popis výsledku anglicky
Recently, Omidian et al. reported the beneficial effects of divers polyphenols on cellular damage caused by benzo(a)pyrene (BaP) (Omidian et al., 2017). Test polyphenols comprised resveratrol, quercetin, catechin, cyanidin, kuromanin and berberine. In particular, the protective and anti-carcinogenic effects of polyphenols involved: (i) prevention of BaP-induced generation of reactive oxygen species (ROS); (ii) inhibition of BaP-mediated production of mitochondrial superoxide; (iii) inhibition (down-regulation) of BaP-dependent induction of genes related to oxidative stress and inflammation, including UCP2 and TNFa; (iv) inhibition of BaPinduced cell transformation to neoplastic colonies; (v) inhibition of cell proliferation increased by BaP.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30104 - Pharmacology and pharmacy
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA17-02718S" target="_blank" >GA17-02718S: Interakce esenciálních olejů z kulinářských koření a bylin s endokrinními a detoxikačními signálními drahami.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Chemical Toxicology
ISSN
0278-6915
e-ISSN
—
Svazek periodika
107
Číslo periodika v rámci svazku
SEP
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
523-525
Kód UT WoS článku
000407982900048
EID výsledku v databázi Scopus
—