Výroba a obchod s cukrem v subsaharské Africe Výroba a obchod s cukrem v subsaharské Africe
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F17%3A73582685" target="_blank" >RIV/61989592:15310/17:73582685 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2017/PDF/258-261.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2017/PDF/258-261.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výroba a obchod s cukrem v subsaharské Africe Výroba a obchod s cukrem v subsaharské Africe
Popis výsledku v původním jazyce
Článek analyzuje cukrovarnický sektor v regionu subsaharské Afriky, se zaměřením na produkci a obchod za poslední čtvrtstoletí (1989–2013). Subsaharská Afrika je jedním ze světových regionů, které mají velmi příhodné klimatické podmínky a dostatek obdělávatelné půdy pro pěstování cukrové třtiny. I přes tyto skutečnosti, se však světový podíl na produkci cukru pohybuje okolo 5 %. Zatímco subsaharská Afrika byla v roce 2007 čistým exportérem, v následujícím roce se stala čistým dovozcem (ačkoliv nebyla tato nerovnováha výrazná). Nedávné zahraniční) investice do cukrovarnického sektoru by mohly přinést zvýšení produkce cukru, která je koncentrována převážně do dvou regionů – východní Afriky a jižní Afriky – s výrazným růstem během několika posledních let. Největším producentem z hlediska celkového množství cukru je Jižní Afrika, avšak největším producentem na obyvatele je Svazijsko.
Název v anglickém jazyce
Sugar Production and Trade in Subsaharan Africa
Popis výsledku anglicky
The article analyzes sugar cane industry in Sub-Saharan Africa, with a focus on trends in production and trade over the last quarter‑century (1989–2013). Sub-Saharan Africa is one of the world’s regions with suitable conditions for growing sugar cane, including favorable climate and available land. In spite of this, the region’s share of global production is only around 5%. While Sub-Saharan Africa was a net exporter of sugar until 2007, since that time imports have exceeded exports (though the imbalance is not large). Recent (foreign) investments in sugar industry could bring a gradual increase in production. Production is predominantly concentrated in two regions – East Africa and Southern Africa – with a significant growth of sugar production over the last few years in the former. The largest producer it terms of overall quantity is South Africa, while the biggest producer per capita is Swaziland.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50701 - Cultural and economic geography
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
133
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
258-261
Kód UT WoS článku
000407370500014
EID výsledku v databázi Scopus
—