Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimicrobial and magnetically removable tannic acid nanocarrier: A processing aid for Listeria monocytogenes treatment for food industry applications

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F18%3A73588063" target="_blank" >RIV/61989592:15310/18:73588063 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617310907" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617310907</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.06.109" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.06.109</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antimicrobial and magnetically removable tannic acid nanocarrier: A processing aid for Listeria monocytogenes treatment for food industry applications

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An innovative core-shell nanocarrier, combining the magnetism of surface active maghemite nanoparticles (SAMNs, the core) and tannic acid (TA, the shell) was self-assembled by simple incubation in water. Due to the drastic reorganization of SAMN surface, the prepared magnetic nanocarrier (SAMN@TA) resulted as one of the most robust nanomaterial bearing TA to date. Nevertheless, the ferric tannates network, constituting the SAMN@TA shell, and the free tannic acid display comparable chemical behavior. The antimicrobial properties of SAMN@TA were tested on Listeria monocytogenes in comparison with free TA, showing similar bacteriostatic effects at relatively low concentrations. Besides the preservation of the TA inhibitory activity toward L. monocytogenes, the possibility of being magnetically removed leaving no residues into the matrix makes this nanocarrier an innovative processing aid for surface treatments. Thus, SAMN@TA can be used as an effective, low-cost and environmentally friendly antimicrobial nanomaterial for the food industry applications.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial and magnetically removable tannic acid nanocarrier: A processing aid for Listeria monocytogenes treatment for food industry applications

  • Popis výsledku anglicky

    An innovative core-shell nanocarrier, combining the magnetism of surface active maghemite nanoparticles (SAMNs, the core) and tannic acid (TA, the shell) was self-assembled by simple incubation in water. Due to the drastic reorganization of SAMN surface, the prepared magnetic nanocarrier (SAMN@TA) resulted as one of the most robust nanomaterial bearing TA to date. Nevertheless, the ferric tannates network, constituting the SAMN@TA shell, and the free tannic acid display comparable chemical behavior. The antimicrobial properties of SAMN@TA were tested on Listeria monocytogenes in comparison with free TA, showing similar bacteriostatic effects at relatively low concentrations. Besides the preservation of the TA inhibitory activity toward L. monocytogenes, the possibility of being magnetically removed leaving no residues into the matrix makes this nanocarrier an innovative processing aid for surface treatments. Thus, SAMN@TA can be used as an effective, low-cost and environmentally friendly antimicrobial nanomaterial for the food industry applications.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD CHEMISTRY

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    267

  • Číslo periodika v rámci svazku

    NOV

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    430-436

  • Kód UT WoS článku

    000436897900054

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85021355110